Megvizsgálják, hibáztak-e a rendőrök Cegléden

Vágólapra másolva!
Tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban Hatala József országos rendőrfőkapitány - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán. Vasárnap gárdisták és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai jelentek meg a helyi roma lakosok házainál, a rendőröknek kellett a házakat biztosítaniuk.
Vágólapra másolva!

A rendőrfőkapitány által elrendelt vizsgálat célja annak megállapítása, hogy a ceglédi intézkedés során történt-e szakmai mulasztás - közölte Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs vezetője.

Garamvölgyi szerint a vizsgálat, amelyet 10 nap alatt kell lefolytatni, nem konkrét személy ellen irányul, hanem az ORFK szakemberei áttekintik az intézkedéssel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat, majd ezek elemzése után jelentést készítenek a főkapitánynak a megállapításokról.

Cegléden vasárnap este mintegy négyszázan gyűltek össze a Pest megyei város külterületének néhány utcájában, a többi között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. Miután feszülté vált a helyzet a helyi romák és nem romák között, a környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől.

Az [origo] tudósítója hétfőn délután a helyszínen 20-25 gárdistát látott gyülekezni egy magánháznál, tőlük 200-300 méternyire állnak a romák házai. Tudósítónk azt hallotta, hogy a két csoport azon vitatkozik, hogy mi történt, amikor a gárdisták békülni akartak a romákkal.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint szombat este bejelentés érkezett, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettesek ellen. Földi László (Fidesz-KDNP) polgármester hétfőn azt mondta az előzményekről, hogy körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Szerinte ezt "az álinformációt fújhatták fel egyesek".

Hétfőn hajnalban tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció közleményükben elfogadhatatlannak nevezték a történteket, míg a Jobbik köszönetét fejezte ki - ahogy fogalmaztak - a ceglédi összefogásért, és közölte, hogy ha a rendőrség nem képes eleget tenni a feladatának, akkor a magyarság önvédelmi szerveződései a társadalom természetes immunreakciójaként hathatós választ fognak adni a bűnözés kihívásaira.