Mégis meghosszabbították Csatáry házi őrizetét

Vágólapra másolva!
Az MTI korábbi értesülése ellenére a bíróság meghosszabbította a háborús bűnökkel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét. A döntés szerint Csatáry házi őrizete november közepéig tart, mert a bíróság szerint megvan a veszélye annak, hogy Csatáry külföldre távozna.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye miatt kérte, hogy a bíróság további három hónappal hosszabbítsa meg Csatáry László házi őrizetét. A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta, így Csatáry "az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2012. november 18. napjáig" házi őrizetben marad - áll a bírósági szerda délelőtti közleményében. A végzés nem jogerős.

A bíróság végzése szerint a rendelkezésre álló adatok alapján továbbra is megalapozott a veszélye annak, hogy "az idős, de mozgási és helyváltoztatási képességét tekintve még mindig jó egészségi állapotban lévő gyanúsított" szabadlábra kerülése esetén külföldre távozna, illetve a hatóságok számára elérhetetlenné válna - írt a Fővárosi Törvényszék.

Az MTI kedden délután úgy értesült, hogy a második világháborús deportálásokkal gyanúsított 97 éves férfi házi őrizetét nem hosszabbítja meg a bíróság. A Fővárosi Törvényszék közölte, hogy a sajtóosztályt nem keresték meg ebben az ügyben, ezért jelentek meg "téves, találgatásokon alapuló cikkek".

A 97 éves Csatáry Lászlót július 18-án helyezte 30 napos házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség Csatáry Lászlót emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja, amiért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A gyanú szerint Csatáry László a második világháború idején Kassán volt gettóparancsnok, és 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Az ügyészség eddig kétszer hallgatta meg a 97 éves férfit, aki tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, valamint azt is, hogy a kassai gettó parancsnoka lett volna. Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai járási népbíróság háborús bűnösnek minősítette, ezért kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A férfi akkor megszökött, és csak 1997-ben tért haza Kanadából.