Nem hosszabbították meg Csatáry házi őrizetét

Vágólapra másolva!
Lejárt Csatáry László házi őrizete, és az MTI úgy tudja, hogy nem is hosszabbították meg azt. A második világháborús deportálásokkal gyanúsított, 97 éves férfi 30 napot töltött házi őrizetben.
Vágólapra másolva!

Az MTI értesülése szerint a bíróság nem hosszabbította meg a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry László házi őrizetét, és a kényszerintézkedés 30 napja a múlt hét végén lejárt. Az információt eddig hivatalosan nem erősítették meg. Az ügyben az MTI kedden megkereste a Budai Központi Kerületi Bíróságot (BKKB), amelytől eddig nem érkezett válasz, Csatáry László kirendelt ügyvédje pedig nem kívánt nyilatkozni. A Fővárosi Főügyészség szintén az MTI megkeresésére annyit jelzett, hogy a házi őrizet határidejének meghosszabbítására a bíróság jogosult, így e kérdésben tájékoztatásra is a bíróságnak van jogköre.

A 97 éves férfit július 18-án helyezte 30 napos házi őrizetbe a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség Csatáry Lászlót emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja, amiért akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. A gyanú szerint Csatáry László a második világháború idején Kassán volt gettóparancsnok, és 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Az ügyészség eddig kétszer hallgatta meg a 97 éves férfit, aki tagadta a terhére rótt bűncselekményeket, valamint azt is, hogy a kassai gettó parancsnoka lett volna. Csatáry Lászlót 1948-ban a kassai járási népbíróság háborús bűnösnek minősítette, ezért kötél általi halálra és teljes vagyonelkobzásra ítélte. A férfi akkor megszökött, és csak 1997-ben tért haza Kanadából.