A magyar kormány elítéli az izraeli focisták sértegetését

Vágólapra másolva!
Magyarország kormánya a leghatározottabban elítéli az augusztus 15-ei izraeli-magyar barátságos labdarúgó-mérkőzés méltó lebonyolítását megzavaró szurkolók viselkedését - írta kedd délutáni közleményében a Kormányszóvivői Iroda. Múlt szerdán az izraeli himnusz elhangzásakor több szurkoló hátat fordított a pályának, azt kiáltotta, hogy "mocskos zsidó", és Mussolinit méltatta.
Vágólapra másolva!

A kormány az új alaptörvényben garantált alkotmányos jogokat minden esetben a legmesszebbmenőkig védelmezi, ezért határozottan fellép minden faji, vallási, nemzetiségi hovatartozás alapján történő megkülönböztetés ellen - írta kedd délutáni közleményében a Kormányszóvivői Iroda. A közleményben a kormány "a leghatározottabban" elítélte a múlt szerdai izraeli-magyar focimeccset megzavaró szurkolók viselkedését.

A magyar szurkolók a lelátókról "mocskos zsidó"-t kiáltottak, Mussolinit méltatták, Palesztinát éltették, és az izraeli himnusz elhangzásakor hátat fordítottak a focipályának. A történtekről beszámolt több izraeli lap, a Haarec pedig sérelmezte, hogy a magyar hatóságok még mindig nem kértek bocsánatot az Izrael-ellenes és antiszemita incidensek miatt.

A Kormányszóvivői Iroda ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a kormány "akkor is felemeli szavát, ha a szélsőséges megnyilvánulások közvetlenül nem sértenek törvényt, és ezért a hatóságok azonnali fellépésének nincs jogi alapja". A közlemény azzal zárul, hogy "a kormány nyitottsággal és békével közelít a világ összes népéhez, és ezt a hozzáállást kéri minden magyar embertől".