A Libanonba csempészett gyerekek miatt akadt ki az ombudsman

Vágólapra másolva!
Jogszabály-változtatást követel az ombudsman a Libanonba csempészett magyar gyerekek miatt. Szabó Máté szerint tarthatatlan, hogy magánnyomozóknak kellett hazahozniuk a két kislányt, miután a magyar hatóságok szerint nem volt lehetőségük a segítségre.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman a belügyminiszter, valamint a közigazgatási és igazságügyi miniszter közbenjárását kérte egy jogszabály-változtatáshoz, miután "a hatósági huzavona miatt" a magyar nagykövetség segítségével magánnyomozóknak és civil szervezeteknek kellett hazahozniuk Libanonból két oda kivitt magyar kisgyermeket.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kedden kiadott közlemény szerint a válóperes bíróság jogerősen az anyánál helyezte el a három- és az ötéves kislányt, de ekkor az apa a gyermekekkel Romániába, majd onnan Dél-Ázsián keresztül Libanonba távozott. Az anya bejelentette a gyermekek eltűnését, és feljelentést tett, az ombudsmanhoz eljuttatott panaszában azonban kiemelte, hogy a magyar hatóságok nem voltak a segítségére, így végül fél év múlva, magánnyomozók, civil szervezetek és ismerősök segítségével találta meg és hozta haza a lányait.

Beszámoltak arról, hogy a rendőrség az ombudsmannak válaszolva az eszköztelenségére hivatkozott, álláspontjuk szerint ugyanis ilyen esetekben csak a bírósági végrehajtó rendelhet el körözést, a rendőrség nem, és még ha meg is találnák a gyermekeket, akkor is csak jogaik korlátozásával intézkedhetnének.

A biztos ezzel szemben úgy látja, hogy a rendőrségi törvény értelmében eltűnés miatt a bírósági végrehajtóval párhuzamosan elrendelhetnek körözést. Hozzátették, a gyermekvédelmi törvényben pedig az áll, hogy ha megtalálják a gyermeket, akkor ideiglenes hatállyal elhelyezhetik.

Okmányok nélkül jutottak ki a gyerekek az országból

Az ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet arra is, hogy nem tudni, hogyan jutott ki az apa a gyermekekkel az országból Románián át, hiszen a gyermekek személyi igazolványa, illetve útlevele az anyánál volt, Románia pedig nem tagja a schengeni övezetnek, így a határon átutazókat ellenőrizni kell.

Szabó Máté szerint visszás, hogy a belföldi körözést a bejelentéshez képest csak tíz nap, a nemzetközit pedig három hónap múlva adták ki, ami jelentősen megnehezítette a gyermekek megtalálását. Nemcsak a körözés, hanem a rendőrség és az ügyészség közötti jogértelmezési vita miatt is elhúzódott az apa elleni nemzetközi, illetve európai elfogatóparancs kiadása - idézték fel.