Pataky Attila lovagkeresztet kapott Orbántól

Vágólapra másolva!
Életművéért nagykeresztet kapott Jókai Anna író, de kitüntetést kapott Gera Zoltán színművész és Tőkés István református lelkész is. Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár, fideszes képviselő a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott.
Vágólapra másolva!

Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke augusztus 20-a alkalmából rangos állami kitüntetéseket adott át hétfőn a Parlamentben. A Magyar Érdemrend nagykeresztjét életművéért Jókai Anna Kossuth-díjas író, esszéista vehette át.

Kövér László ünnepi beszédében úgy fogalmazott: nem pusztán egy jeles évforduló kapcsán jövünk össze ünnepelni, "hanem ennél jóval többről van szó: néhány honfitársunk kiemelkedő tettei előtt, és így végső soron a saját civilizációnk, saját gyökereink, saját múltunk előtt hajtunk fejet".

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést Falus András Széchenyi-díjas immunológus, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet egyetemi tanára, Fónagy János volt miniszter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, fideszes országgyűlési képviselő, Gera Zoltán színművész, érdemes és kiváló művész, Horváth Tihamér, a Kehida-Termál Kft. és a Horváth-Ép Kft. ügyvezető tulajdonosa, Michelberger Pál az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa, Sípos Ete Álmos nyugalmazott református lelkipásztor és Tőkés István református lelkész, egyházi író, teológiai professzor kapta.

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (katonai tagozata) kitüntetést Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar vezérkari főnöke vette át. A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozatának kitüntetését kapta többek között dr. Béres József vegyész, a kémiai tudomány kandidátusa, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, Schlett István politológus, a politikatudomány kandidátusa, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar professor emeritusa, valamint Kondor Katalin újságíró is.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést megkapta többek között Elek Dóra, a Baltazár Színház rendezője, dr. Körösényi András, az MTA Politikai Tudományok Intézete igazgatója, valamint Pataky Attila előadóművész, az EDDA frontembere is.

Kilenc határon túlit is kitüntettek

Az idén kilenc határon túli magyar szervezet és személyiség kapta meg a Külhoni Magyarságért Díjat, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár adott át az augusztus 20-ai állami ünnepen hétfőn, a Parlament Delegációs termében.

Semjén Zsolt ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a díjazottak az egyetemes magyarság megmaradását szolgálják, tevékenységük példaként szolgál. Munkájukat a magyarság mellett az egész emberiség érdekében végzik.

"Nekünk, magyarországi politikusoknak példát adnak magyarságból és megmaradni akarásból" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.