November közepéig börtönben marad a volt Energol-igazgató

Vágólapra másolva!
P. Tamást az Aranykéz utcai robbantásra való felbujtással, valamint Seres Zoltán vállalkozó meggyilkolására való felbujtással is gyanúsítják.  
Vágólapra másolva!

A Budai Központi Kerületi Bíróság keddi végzésében három hónappal hosszabbította meg P. Tamás és négy társa előzetes letartóztatását abban a büntetőügyben, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) jár el előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés gyanúja miatt - közölte a Fővárosi Törvényszék pénteken a honlapján. A végzés nem jogerős.

A közlemény szerint a bíróság valamennyi gyanúsított esetében a szökés, az elrejtőzés, valamint a bizonyítás meghiúsításának a veszélyével indokolta az előzetes letartóztatás meghosszabbítását. Ez az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2012. november 15-ig tart.

A Fővárosi Főügyészség az említett veszélyekre hivatkozva indítványozta, hogy a bíróság további három hónappal hosszabbítsa meg a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. A bíróság az indítványt megalapozottnak találta - írták.

P. Tamás előzetes letartóztatását július 15-én rendelték el a Fővárosi Főügyészség indítványára, amely az NNI előterjesztése alapján született. Az NNI akkor azt közölte: a Terrorelhárítási Központ (TEK) öt embert fogott el több budapesti és vidéki helyszínen, összehangolt akció keretében. P. Tamás mellett F. Ferenc, K. Tibor, H. István és L. János előzetes letartóztatását is elrendelték.

Bánáti Kristóf, P. Tamás ügyvédje ezt követően a Hír TV-nek azt nyilatkozta: két gyanúsítást közöltek védencével. Egyrészt felbujtóként gyanúsították meg az Aranykéz utcában 1998-ban megölt - Boros Tamás néven ismert - Boros József Károly meggyilkolásával, másrészt pedig Prisztás József 1996-os meggyilkolásával kapcsolatban. Hozzátette: ügyfele abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és ennek megfelelően meg is tagadta a vallomást.

P. Tamást azóta Seres Zoltán és a vele utazó olasz férfi 1999-es megölésének az ügyével kapcsolatban is felbujtással gyanúsítják. P. Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója.