A járókelőket félti az ombudsman a BKK ellenőreitől

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman szerint a Budapesti Közlekedési Központ által tesztelt módszer alkotmányjogilag aggályos, mert szerinte az ellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas és ki a járókelő.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint nem felelne meg az Alkotmánybíróság által is kimondott szükségesség-arányosság követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új jegyellenőrzési módszere, amely szerint a leszállás után is ellenőriznének, és visszatarthatnák a bliccelő utast.

Az alapvető jogok biztosa csütörtöki közleménye szerint a BKK tesztelt egy új jegyellenőrzési módot, amely során a közlekedési eszközökről a végállomáson leszálló utasoktól kérték az érvényes bérletet vagy menetjegyet. Egy panaszos ezt a módszert kifogásolta, mert szerinte a jegyellenőrök és az őket segítő közterület-felügyelők nem tudták egyértelműen megállapítani, ki volt az utas és ki a járókelő.

Az alapjogi biztos vizsgálatában megállapította, hogy a leszállás utáni jegyellenőrzés feltételeit az üzletszabályzat nem határozza meg kellő pontossággal, ami sértheti a jogbiztonság követelményét. A BKK erre válaszul arról tájékoztatta a biztost, hogy csak akkor vezetik be az új ellenőrzési módszert, ha tisztázódik a jogszabályi háttér, teljesen egyértelműen meghatározták az ellenőrzés feltételeit, és biztosan meg tudják majd különböztetni a leszálló utast a gyalogostól.

Az alapjogi biztos felkérte a BKK vezérigazgatóját az üzletszabályzatok egységesítésére, és arra, hogy elsősorban a járműre való felszállás előtti ellenőrzést alkalmazzák. A leszállás utáni jegyellenőrzés bevezetése előtt tisztázni kell a jogszabályi hátteret, az utazóközönséget pedig megfelelően tájékoztatni kell az új jegyellenőrzési módról - közölte Szabó Máté hivatala.

Nincs igaza Szabónak a BKK szerint

A Budapesti Közlekedési Központ nem ért egyet azzal az ombudsmani megállapítással, hogy nem felel meg az Alkotmánybíróság által is kimondott szükségesség-arányosság követelményének és sértheti a személyi szabadsághoz fűződő jogot a BKK új jegyellenőrzési rendszere. A BKK az MTI megkeresésére csütörtökön azt közölte: álláspontja szerint semmilyen alkotmányos jogot nem sért a leszálláskor történő jegyellenőrzés, a lépés szükséges és arányos a bliccelés okozta milliárdos károk megfékezésére.

Azt írták, hogy a metróállomásokon most is alkalmazzák a leszállás utáni ellenőrzés módszerét, a felszíni járatokon pedig a BKK jelenleg nem végez egyébként ilyen típusú jegyellenőrzést. Jelezték, hogy ha a jövőben a felszínen is bevezetnék ezt a fajta ellenőrzést, akkor az ombudsman ajánlásának megfelelően kiegészítik az üzletszabályzatot.