Mikroszkóppal vadássza a tunya rendőröket Pintér

Pintér Sándor, a rendőrség átszervezése
Vágólapra másolva!
Nagyszabású, bonyolult átvilágítás eredményeként váltott le vagy helyezett új posztra több rendőri vezetőt a hét elején Pintér Sándor Belügyminiszter. Egy szűk stáb hónapok óta elemzi a legaprólékosabban a rendőri egységek munkáját. Akinél hiányosságot találnak, azt kérdőre vonják, az átvilágítást pedig félévente megismétlik. Az átszervezés csalóka, néhány leváltott, de jól dolgozó embert ugyanis felfelé buktattak.
Vágólapra másolva!

Félévente valamennyi rendőri szervezetnél megismételteti Pintér Sándor belügyminiszter azt a belső értékelést, amely alapján a napokban több mint egy tucat rendőrkapitányságon cserélt le vezetőket - tudta meg az [origo].

A Belügyminisztérium kedden jelentette be, hogy tizenhárom megyei rendőr-főkapitányság vezetésében lesz változás szeptember 1-jétől: Pintér Sándor leváltott kilenc megyei kapitányt, akik mellett több bűnügyi igazgató is távozik majd posztjáról. Senkit sem bocsátottak el ugyanakkor. Van, akit áthelyeztek, és más pozíciót kapott, van, akit a belügyminisztériumba rendeltek külszolgálatra való felkészülésre, és van, akit rendelkezési állományba helyeztek.

Mindenkinek fel kell kötnie a gatyáját

Egyfajta rémület uralkodott el a kedden bejelentett személycserék után a rendőrségi vezetők között - mondta az [origo]-nak egy rendőrségi szakszervezeti vezető, aki szerint az átszervezés után minden gyengébben teljesítő kapitányt és rendőrségi vezetőt az fenyeget, hogy kikerülhet a szervezetből. Több, a döntés hátterét nem, de a rendőrség belső viszonyait jól ismerő rendőr is azt mondta, a bejelentett személycserékben láthatóan jelentős szerepet játszottak a bűnügyi statisztikák. A Legfőbb Ügyészség által közölt legfrissebb, a 2011-es adatokat összegző statisztikái szerint például Hajdú-Bihar, Fejér, Somogy és Csongrád megyében és Budapesten a legnagyobb a bűnügyi fertőzöttség, így egyesek szerint nem volt meglepő, hogy Pintér Sándor többek között a Fejér, a Hajdú-Bihar és a Somogy megyei kapitányokat is leváltotta.

A döntés hátterében álló belső értékelést a Belügyminisztériumból származó információink szerint egy, a rendőrség átszervezési koncepciójáért felelős bizottság által összeállított, rendkívül összetett szempontrendszer alapján végezte el az elmúlt hónapokban az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) - nemcsak a kapitányságokon, hanem valamennyi rendőri szervnél a Nemzeti Nyomozó Irodától (NNI) kezdve a Terrorelhárítási Központon (TEK) át az ORFK és a BRFK egyes főosztályain is.

A bonyolult vizsgálatban nemcsak azt vették figyelembe, hogy mennyi ügy jut egy szervezetre, mennyi munkaóra egy nyomozóra, és milyenek az egység eredényességi mutatói, hanem azt is, hogy mekkora és milyen képzettségű állomány és felszerelés áll rendelkezésükre. A rossz eredményre tehát elvileg nem lehetett magyarázat az ember- vagy eszközhiány. Az értékelés végén az egyes szervezetek és egységek mutatóiból rangsort állítottak fel. Erre a listára utalt hétfőn a rendőrség átszervezésével megbízott Papp Károly miniszteri biztos is, amikor bejelentette, hogy az országos rendőrfőkapitány soron kívül felülvizsgálja a húsz leggyengébben teljesítő kapitányság vezetőjének alkalmasságát.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Hatala József a napokban személyesen beszélget el az érintett vezetőkkel, és ha fel tudnak hozni olyan mentő körülményeket, amelyek a statisztikai adatokból nem voltak kiolvashatók, akkor megúszhatják a leváltást - mondta a minisztériumi forrás. "Ettől függetlenül fel kell kötniük a gatyájukat, ahogy mindenkinek a rangsor hátsó felében"- tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a tárca nagy reményeket fűz a rendszeressé tett minőségi kontrollhoz, és a rendőrségi munka színvonalának komoly javulását várja az ismétlődő értékelések miatti folyamatos fenyegetettségtől.

Már tavaly óta tervezték

Bár a személycseréket az elmúlt napokban számos cikk összefüggésbe hozta a júniusban kipattant rendőrségi korrupciós üggyel, illetve a nagyszabású razziával megszakított ozorai fesztivállal, az átszervezés az [origo] információi szerint valójában már a múlt év novembere óta érett. Ekkor alakult meg az a belügyminiszterből, az országos rendőr-főkapitányból, az ORFK bűnügyi és rendészeti főigazgatójából, a BM közigazgatási államtitkárából, valamint az átszervezéssel közfoglalkoztatási helyettes államtitkári tisztsége mellett foglalkozó Papp Károlyból álló öttagú bizottság, amely fél év alatt több ezer oldalas reformkoncepciót állított össze.

Már ekkor döntés született arról, hogy az NNI-t beolvasztják a Készenléti Rendőrségbe. Sőt a szeptembertől hatályos változás bejelentését a BM információink szerint éppen azért hozta előre júliusra, hogy elejét vegye annak, hogy a közvélemény összefüggést lásson a szervezeti átalakítás és a rendőri vezetőket érintő szövevényes ügy között. Az NNI beolvasztását - vagyis hogy a szervezet a jövőben a készenléti rendőrség egyik igazgatóságaként működik tovább - a minisztériumi forrás szerint az indokolta, hogy a nyomozóiroda túlnőtte magát, és annyi minden többletfeladat rakódott rá ahhoz képest, amilyen célra eredetileg létrehozták, hogy bonyolult és átláthatatlan lett, és ezzel együtt a hatékonyságát is elvesztette.

Úgy tudjuk, hogy a Fejér megyei rendőrkapitány keddi felmentésének sem volt közvetlen köze a számos rendőrségi mulasztással kísért ozorai fesztiválhoz: rendőrségi forrásból származó információink szerint az esemény már csak "a túlcsordult pohár utolsó cseppje". A személycserék bejelentésének időzítését a forrás szerint annyiból ugyanakkor befolyásolták a múlt héten történtek, hogy ha már a Fejér megyei kapitány menesztése nem tűrt halasztást, akkor a többi, eredetileg szeptember 1-jére tartogatott változást is bejelentették vele.

Nemcsak büntetés, elismerés is lehet

Az [origo]-nak nyilatkozó rendőrök megítélése szerint is Simon László, illetve a Pest megyei kapitányság éléről leváltott Galuska-Tomsits László szenvedi meg az átszervezést, őket ugyanis a belügyminiszter döntése alapján rendelkezési állományba helyezik. A rendvédelmi dolgozókra vonatkozó szolgálati törvény januárban életbe lépett módosítása szerint a rendelkezési állományba került dolgozókat csak vészhelyzetek vagy rendkívüli állapot esetén lehet szolgálatra kötelezni. Fizetést ugyan kapnak, de általában toborzási, oktatási feladatokat látnak el.

A vezetőváltások egy része ugyanakkor a rendőrségi és a minisztériumi források szerint is elismerésnek tekinthető, nem pedig büntetésnek. Az egyik legjobb felderítési mutatókkal bíró kapitányság, a Hajdú-Bihar megyei vezetője, Fekete Csaba például a Pest megyei rendőrség rendészeti vezetője lesz. "Márpedig Pest megyébe vezetőnek kerülni felér egy kitüntetéssel" - mondta egy vidéki kapitányság középvezetői beosztásban dolgozó rendőre, aki a neve mellőzését kérte. Az áthelyezés és az új feladatok állítása szerint mindig jót tesznek a korábbi helyükön begyökeresedett, az ottani viszonyokba adott esetben belefásult vezetőknek, és az átszervezésekre rálátó minisztériumi vezető is ugyanezzel, az új motivációkkal indokolta az áthelyezéseket.

Más rendőrök a Zala Megyei Rendőr-kapitányság élére vezényelt Fülöp Valtert (aki jelenleg a budapesti rendőr-főkapitány bűnügyi helyettese) hozták erre példának. "Azzal, hogy a Zala megyei kapitány lesz, feljebb lép a ranglétrán, hiszen most csak helyettes volt. Ilyen szempontból a rendőrségen belül nincs különbség a főváros és vidék között" - mondta egyikük.

Az országos rendőrfőkapitány néhány hónapja egy multicégeknél is alkalmazott, szakmai és vezetői képességeket mérő tesztet töltetett ki minden kapitányság vezetőjével - mondta a Belügyminisztériumban dolgozó forrásunk. E felmérés szakmai kvalitásokat mérő részén állítása szerint a Somogy megyei rendőrfőkapitány, Merganz Sándor például messze az összes kollégája előtt végzett, de kiderült, hogy vezetőként nem állja meg jól a helyét. "Itt volt egy kiváló rendőr, aki viszont nem jó parancsnoknak. Egyértelmű, hogy le kell szedni onnan, és áttenni egy olyan helyre, ahol az erős képességeit kamatoztathatja a legjobban" - magyarázta. Merganz Sándort végül a TEK-hez helyezték a belügyminiszter javaslatára. Merganz áthelyezését más rendőrök visszalépésként értékelték, mivel posztot nem kapott a TEK-nél, vezető pedig biztosan nem lesz, "ezért ez visszalépés neki a megyei kapitánysághoz képest".

Bár a személycserék sok kapitányságon meglepetésként érték az ott dolgozókat, volt olyan, aki az [origo] megkeresésére azt mondta, hogy már régóta számított erre. Nem azért, mert az adott városban vagy megyében problémák lettek volna, hanem mert a kormányváltás óta nem voltak érdemi személycserék a rendőrségnél, és szerinte "természetes, hogy egy új vezető lecseréli az előző érában kinevezett vezetőket".

A rendőrség átszervezését már 2010-es miniszterjelölti meghallgatásán belengető Pintér Sándor a minisztériumi forrásunk szerint egyébként azért várt két évet az átalakítással és a személycserékkel, mert "mindenkinek meg akarta adni az esélyt a bizonyításra". A néhány, mostanit megelőző leváltásnak szerinte mindig konkrét oka volt, vagyis az adott vezető olyat tett, "amit a miniszter nem tűr meg", például ittasan vezetett, mint Tímár Zoltán, az ORFK januárban menesztett volt kommunikációs vezetője.