Szólt a dum-dum, oszt jól elvoltak

Ozora fesztivál 2012
Vágólapra másolva!
Beperli Ozora polgármestere a település közelében tartott Ozorai Fesztivál szervezőit, mivel szerinte rontja a település jó hírnevét a buli és az ott tartott rendőrségi razzia visszhangja. A fesztiválon is megfordult helyiek szerint bár kicsit hangosan hallgatták a zenét, néha pedig felbukkant egy-egy meztelen ember a környéken, minden évben megpörgették a falu gazdaságát a "fura öltözékű" emberek.
Vágólapra másolva!

Hitelrontásért pert indít és kártérítést követel Ozora polgármestere a településükhöz közeli Dádpusztán tartott Ozora Fesztivál szervezőjétől, mert szerinte a rendezvény a község rossz hírét keltette. Schranz Istvánné (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek küldött keddi közleményében úgy fogalmazott: "nem tűrhetem tovább, hogy településünk imidzsét tovább rontsa a fesztivál körüli negatív sajtó".

A polgármester szerint településük nevét már egy évtizede jogtalanul használják a szervezők, tekintve, hogy a rendezvényt nem Ozorán, hanem Dádpusztán rendezik, és Dádpuszta Fejér, Ozora község pedig Tolna megyében található. Az 1999-es napfogyatkozás idején a Tolna megyei Ozorához közeli, de már Fejér megyéhez tartozó Dádpusztán tartották az első fesztivált, amelyet 2005 óta minden évben megrendeznek.

A fesztiválon augusztus 9-én, csütörtökön óriási razziát tartott a rendőrség és a több más hatóság: 448-an vonultak fel, az akcióban négy embert vettek őrizetbe, 39-et pedig előállítottak, és kábítószergyanús anyagokat, kábítószer adagolásához, terjesztéséhez, fogyasztásához szükséges eszközöket foglaltak le.

Pénteken, szombaton és vasárnap a hatóság újabb résztvevőket állított elő. Az ellenőrzések során a rendőrség növényi törmelékeket, hasisgyantát és fehér porokat foglalt le, ezeknek az azonosítása folyamatban van. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az akció után azt mondta, a fesztivált Közép-Európa legbiztonságosabb drogpartijaként reklámozták, a rendezvényen pedig egy külön drogutcában lehetett a különböző kábítószereket megvásárolni, itt lakókocsik álltak, ezekre volt kiírva, hogy hol mit lehet kapni.

Forrás: hvg.hu/Bodey János
A csütörtöki razziát követő egyik újabb ellenőrzés - forrás: Hvg.hu/Bődey János

Álomba szenderült emberek a focipályán

Összességében jól jött a fesztivál a magas munkanélküliséggel küzdő Ozorának, hiszen a rendezvény évente 50-60 fiatalnak adott egy kis nyári zsebpénzt - mondta Schranz Istvánné polgármester még hétfőn az [origo]-nak. A polgármester szerint a fiatalok főleg a büfékben és a takarításban kaptak munkát, bár az idén nyáron - a fesztiválszervezők és a munkásokat szervező helyi család megromlott kapcsolata miatt - kevesebben mehettek dolgozni a partira.

A polgármester szerint a fesztiválon részt vevő vállalkozókon kívül jól jártak azok az ozoraiak is, akik ki tudták adni szobájukat, házukat a fesztiválozóknak, akikkel szintén nem volt bajuk, bár volt néhány furcsa eset. Többször szedtek össze meztelenül álomba szenderült fesztiválozókat a Sió partjáról és a település focipályájáról, de az is előfordult, hogy meztelenül rohangált egy férfi az egyik ozorai buszmegállónál. Korábban a hangra is többen panaszkodtak, de a rendőrségi razzia az idén megoldotta a helyzetet.

Forrás: hvg.hu/Bodey János
A fesztivál központi helyszíne - forrás: Hvg.hu/Bődey János

Hiába a korábbi jó viszony, Schranz Istvánné most elégtételt szeretne a történtekért, mert "Ozora jó hírneve mindennél előbbrevaló", és nem szeretné, hogy a komoly történelmi hagyományokkal rendelkező település nevét "Európa legbiztonságosabb drogpartija" címkével azonosítsák. A névbitorlás miatt már korábban is tettek lépéseket, azonban a fesztiválszervezők ezt furfangosan úgy oldották meg, hogy a településnév betűi közé ékelt pontokkal rövidítésnek állították be az O.Z.O.R.A. szót.

Semmi probléma

"Semmilyen negatív tapasztalatom nem volt" - mondta egy ozorai nő, aki rendszeresen árult a fesztiválon. Azt mondta, sokan voltak Ozorán, akik étellel, itallal, gyümölcsökkel látták el a fesztiválozókat, bár egy másik árus szerint ez nem csak a helyiek biznisze volt, mert az ország minden pontjáról érkeztek a rendezvényre vállalkozók.

Forrás: hvg.hu/Bodey János
Tábortűz mellett üldögélő fiatalok - forrás:
Hvg.hu/Bődey János

"Rendes társaságot fogtunk ki mindig" - mondta egy asszony, aki a házát korábban rendszeresen bérbe adta fesztivállátogatóknak. Nála mindig pontosan fizettek, bár egy ismerősétől azt hallotta, nála egyszer nem tudtak a fiatalok készpénzzel fizetni, mert elköltötték az összes pénzüket, de egy aranylánccal rendezték a számlát. A többi ingatlantulajdonos is csak jókat mondott a többnyire külföldiekből álló fesztiválozókról, egyikük megjegyezte, voltak, akik még ki is takarítottak maguk után, amikor elhagyták a bérelt szálláshelyet.

"Öt éve adok ki házat a fesztiválozóknak, de nem volt lopás, semmi probléma" - mondta egy ozorai asszony, aki hozzátette, hogy kicsit hangos a zene, amihez már hozzászoktak, de a résztvevők összességében pozitív hatással vannak a településre. "Bejönnek, vásárolnak, költik a pénzt, aztán mulatoznak tovább" - mondta az asszony az általa "fura öltözékű" emberekként aposztrofált fesztiválozókról.

A fesztiválon működő biztonsági szolgálat egyik munkatársa a rendőrségi razzia után azt mesélte, hogy a rendőrök is meglepődtek, amikor megmotozták, és nem találtak nála semmilyen szúró vagy vágó eszközt, illetve más fegyvert. Állítólag nevetve mondta nekik, hogy itt ilyesmire nincs szükség, mert mindenki békés, nem szokott balhé lenni. "Minden fesztiválon megy a narkózás" - mondta egy másik ozorai férfi, aki szerint a rendőrök kicsit felfújták a dolgot. "Szólt a dum-dum zene, oszt jól elvoltak" - mondta. A rendezvény szervezőjét kedden nem sikerült telefonon utolérnünk.