Szabolcsi almás máktorta az ország tortája

Az ország tortája, augusztus 20,
Vágólapra másolva!
Vastag mák- és almaréteggel, könnyed tejszínnel, fahéj és vanília keveredik az idei ország tortájában, amelyet az augusztus 20-ai ünnepségek alatt mutatnak be a fővárosban. Idén először cukormentes torta is készült: a cukormentes almatorta egressel, amelynek telt ízét a teljes kiőrlésű liszt, a fügecukor és a karamellizált vaj adja. Megkóstoltuk az ország tortáit.
Vágólapra másolva!

Több mint 35 torta közül választotta ki a szakmai zsűri az ország tortáját, amelyet az augusztus 20-ai ünnepségekhez kapcsolódóan már vasárnaptól meg lehet majd megkóstolni a Magyar ízek utcájában, a budai rakparton. Az ország tortája idén a Szabolcsi almás máktorta, Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása lett - jelentette be a tortát bemutató sajtótájékoztatón Pataki János, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete elnöke.

Az ország tortáját, amelyet idén hatodszor választottak meg, jellemzően magyar alapanyagokból kellett összeállítani, tartósítószer és mesterséges anyag felhasználása nélkül. A Szabolcsi almás máktorta könnyed, tejszínes ízű, vastag mák- és almaréteggel készült, fahéjjal és vaníliával.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Idén először elkészült az ország cukormentes tortája is: Zila László cukrászmester egressel készített cukormentes almatortája. "A torta teljes kiőrlésű lisztből készült, fügecukorral, sztíviával és nyírfacukorral édesítettük" - mondta az [origo]-nak Zila László. A cukormentes torta meglepetésre sokkal teltebb ízű, mint a cukros torta, a cukrászmester szerint ez a karamellizált vajnak és a tojássárgájának köszönhető.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Cukormentes almatorta egressel

"Az inspirációt az adta, hogy mi is cukrosok vagyunk" - mondta a cukrász arra a kérdésre, hogy mi késztette a cukormentes torta elkészítésére.

A cukrász szerint a tortát egyébként egy jó háziasszony otthon is meg tudja majd sütni. A cukormentes almatorta egressel szeletenként 309 kalóriát és 25,6 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A szabolcsi almás máktorta receptjét és a tortát áruló cukrászdák listáját a www.cukraszat.net és az augusztus20.kormany.hu weboldalon olvashatják el az érdeklődők. A Magyarország Cukormentes Tortája receptje és a tortát árusító cukrászdák listája pedig a Magyarorszagcukormentestortaja.hu címen található.