Látomásos kavalkádban teltek Orbán egyetemi évei

Vágólapra másolva!
Kevés Vágtázó Halottkémek- és Kontroll Csoport-koncert zajlott nélküle az egyetemi évei alatt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Policity.eu oldalnak adott interjújában. A kormányfő szerette Stumpf István vagy Kéri László óráit, de Szabó Máté mostani ombudsmant akkor sem tudta követni. Orbán az interjúban méltatta a KISZ-titkár Gyurcsány Ferencet, és azt mondta, hogy könyvbe foglalná Budai Gyula elszámoltatási munkásságát.
Vágólapra másolva!

Egyetemi éveiről, fiatalkori koncertélményeiről nosztalgiázott, és Gyurcsány Ferencről szerzett első benyomásairól is beszélt Orbán Viktor a Policity.eu oldalnak adott interjújában. A miniszterelnök a kevéssé ismert, magát "pártpolitikailag független szellemi műhelyként" meghatározó oldalnak azt mondta: annak idején futballista akart lenni, de "kevesen voltak, akik biztattak volna azzal, hogy van elég tehetségem hozzá". Azért ment az ELTE-re jogot tanulni, mert nem volt elég jó magyarból és történelemből, hogy felvegyék a bölcsészkarra.

A számára legmeghatározóbb egyetemi oktatói között említette Stumpf Istvánt (aki kancelláriaminisztere volt 1998 és 2002 között), Fellegi Tamást (fejlesztési minisztere volt 2010-től tavaly decemberig), Kéri László politológust és Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét. Szabó Máté ombudsmanról, aki több a Fidesz által elfogadott törvényt bírált az utóbbi időszakban, azt mondta Orbán: "már akkor is alig tudta követni a cikázását az ember, most ombudsmanként is nagyjából ez a helyzet".

Orbán Viktor szerint az egyetemi elfoglaltságai miatt kevés ideje maradt szórakozásra, de akkor koncertekre járt. "Kevés koncert volt nélkülem. Akkor jött be az avantgárd vonal: a Kontroll Csoport, a Bizottság vagy az Európa Kiadó, a Vágtázó Halottkémek. Látomásos kavalkádban telt az a négy-öt év" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán a KISZ-es Gyurcsányt is méltatta

Az interjúban kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc megnevezése nélkül beszélt a volt szocialista kormányfőről is. Orbán akkor ismerte meg Gyurcsányt, amikor KISZ-titkár volt, és Orbán szerint "a szóban forgó úriember a szervezői és helyzetfelmérő képességével, a teendők logikus számbavételének képességével kitűnt" a KISZ-esek közül. A kormányfő hozzátette: "A többiek sem voltak éppen buták, de puhák voltak. Nem volt bennük elég vér meg csont."

A miniszterelnök kérdésre válaszolva beszélt a kormány több intézkedéséről és tervéről. Az ügynökkérdésről azt mondta: "jól haladunk", habár a kormányfő által korábban ígért Nemzeti Emlékezet Bizottság még mindig nem állt fel. Orbán szerint "a problémát az okozza, hogy amikor az ember kikér egy dokumentumot, akkor ki vannak belőle húzva nevek és adatok. Itt csak az a vita áll fönn, hogy az érintettek kitakarás nélkül jussanak-e hozzá az információkhoz" - mondta Orbán.

Könyvbe foglalná Budai Gyula munkásságát

Az elszámoltatásról kijelentette a kormányfő: "komoly munkát végeztek az ezzel foglalkozók". A miniszterelnök szerint "ott lehet az embernek csalódottsága, hogy lassabban haladnak az eljárások, mint azt az ember egészséges jogérzéke előre jelezné". Az [origo] júliusi összegzése szerint
majdnem másfél ezer üggyel foglalkoztak az elszámoltatási biztosok az elmúlt két évben, de ezek többsége a gyanúsításig sem jutott, és jelenleg mindössze négy ügyben zajlik bírósági eljárás.

Orbán szerint Budai Gyula elszámoltatási biztos munkájával "egy dolgot kell most még tennünk: egy szép, érthető szerkezetű, áttekinthető könyvben össze kell foglalni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben". Orbán szerint erre azért van szükség, "hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük".

Az új felsőoktatási törvényről Orbán azt mondta: olyan felsőoktatást szeretne, ahol képes "minden diák maga állni a tanulási költségét". Szerinte több lépésben fognak eljutni ehhez a rendszerhez, és "szükség lesz hozzá néhány évre". A jogi képzésről pedig azt mondta, hogy helyes lett volna, ha száz helyett már az idén nullára csökkentik az államilag finanszírozott keretszámokat, de "az oktatási kormányzat a fokozatosság mellett döntött".