Visszaköltözhettek a kitelepített érdiek

Vágólapra másolva!
A csatornarendszer kisebb robbanása miatt száz embert költöztettek ki. A csatornákat átmosták, megszűnt a robbanásveszély.
Vágólapra másolva!

A csatornába öntött, a szennyvízzel reakcióba lépő kén-hidrogén okozhatta a szombat esti érdi csatornarobbanást; a rendőrség közveszélyokozás miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyben. Közveszélyokozásért - ha az gondatlanságból történt - a Btk. szerint akár hároméves börtönbüntetés is kiszabható. Ha bebizonyosodik, hogy szándékosan követték el a cselekményt, a büntetési tétel akár nyolc év is lehet.

Éjfél után nem sokkal visszatérhetett otthonába az a száz érdi lakos, akit a Bagoly és a Harkály utca csatornarendszerének kisebb robbanása miatt költöztettek ki, és helyeztek el ideiglenes szálláson - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főügyelete

A Pest megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettesének korábbi tájékoztatása szerint a robbanás amiatt következhetett be, hogy rágcsálóirtásból származó maradékgáz került a csatornarendszerbe. Senki sem sérült meg, de biztonsági okokból 48 épületből száz lakót kiköltöztettek. Befogadóhelyként az érdi katasztrófavédelmi kirendeltséget nyitották meg számukra.

A csatornák átszellőztetését, átmosását azonnal megkezdték; a családi házas övezet érintett részében folyamatosan mérték a gázkoncentrációt.

Az OKF főügyelete vasárnap közölte, hogy a csatornarendszerben lévő anyagot lúgosítással semlegesítették, a csatornákat átmosták, megszüntetve a robbanásveszélyt, ezt követően költözhettek vissza otthonukba a lakók.