Havonta 1,3 millió forintot költünk államtitkári lakásokra

Vágólapra másolva!
Nyolc állami vezető lakhatására a tavalyinál kevesebbet, összesen havonta 1,3 millió forintot költ a kormány az idén. Két államtitkárnak hivatali lakást, hatnak pedig albérletet fizetnek a minisztériumok, a legtöbbet, 231 000 forintot Halász János 59 négyzetméteres albérletére költik. Kontrát Károly és Tállai András tavaly még hivatali lakásban lakott, az idén eltűntek a listáról.
Vágólapra másolva!

Két államtitkárnak hivatali lakást biztosít a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, hat másik állami vezetőnek pedig az albérletét fizetik a minisztériumok - derül ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter parlamenti válaszleveléből. Navracsicsot az MSZP-s Józsa István kérdezte arról, hogy milyen juttatásokat biztosít a kormány az állami vezetőknek.

Az államtitkárok lakhatása az idén havonta 1,3 millió forintba kerül, ez kevesebb, mint tavaly. 2011-ben ugyanis még tizenkét, budapesti lakcímmel nem rendelkező állami vezetőnek volt szüksége budapesti lakásra, és ez havi kétmillió forintba került az államnak.

Halász és Hoffmann albérlete a legdrágább

Az idén a legtöbbet Halász János - aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára - ferencvárosi 59 négyzetméteres lakására költi az állam. Ahogy arról az [origo] korábban beszámolt, ez havonta 231 ezer forintba kerül. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pedig továbbra is egy XIII. kerületi 72 négyzetméteres lakásban lakik, ami havonta 230 ezer forintba kerül.

Az állami vezetők juttatásáról szóló rendelet szerint a minisztereknek és államtitkároknak adott lakásfenntartási térítés havonta legfeljebb a köztisztviselői illetményalap hatszorosa lehet. Ez idén is 231 900 forint, vagyis Halász János 900 forinttal, Hoffmann Rózsa pedig 1900 forinttal marad a jogszabályban megengedett legnagyobb összeg alatt.

Lakásfenntartási térítést kap rajtuk kívül V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár (160 ezer forint), Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért (200 ezer forint) és Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár (220 ezer forint), illetve Hegmanné Nemes Sára, a fejlesztési tárca vagyonpolitikáért felelős államtitkára. A legkevesebbe Hegmanné 88 négyzetméteres albérlete kerül, erre mindössze 150 ezret költ az állam.

Kontrát és Tállai eltűntek a listáról

Hivatali lakásban lakik Budapesten Répássy Róbert igazságügyi, valamint Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár. Répássy Róbert hivatali lakása 158 négyzetméter, üzemeltetési költsége havi 63 623 forint. Szabó Erika tavaly még albérletben lakott, ez 231 900 forintba került, idén viszont már hivatali lakásba költözött. Ez Répássy lakásánál kisebb, 147 négyzetméter, viszont drágább, havonta 91 133 forintot költenek rá.

A tavalyival ellentétben az idei listán nem szerepel már Molnár Ágnes, Szászfalvi László és Szőcs Géza, ugyanis már nem államtitkárok. Szintén nem szerepel a listán Kontrát Károly belügyi és Tállai András önkormányzati államtitkár, pedig ők megőrizték tisztségüket, és 2012-es vagyonnyilatkozatuk szerint továbbra sincs egyiküknek sem saját budapesti lakása.