Egyiptomot és Kínát is veszélyesnek tartja a külügy

Vágólapra másolva!
Óvatosságra inti az Egyiptomba utazókat a Külügyminisztérium. Azt ajánlják, hogy a turisták által kedvelt övezetekbe, például Sarm es-Sejkbe is repülővel utazzanak, onnan pedig csoportosan menjenek a szállodáig. Kínában a Hajkuj tájfun miatt több nemzetközi repülőteret is lezártak.
Vágólapra másolva!

Az Egyiptomba induló magyarokat a Sínai-félszigeten tevékenykedő fegyveres csoportok jelentette veszélyre, a Sanghajba és a környező kínai nagyvárosokba készülőket pedig a Hajkuj névre keresztelt tájfun által okozott fennakadásokra figyelmezteti a Külügyminisztérium konzuli szolgálata.

A honlapjukon emlékeztetnek arra, hogy vasárnap egy felfegyverzett csapat megtámadott egy katonai ellenőrző pontot az izraeli-egyiptomi határnál. A támadásnak 16 halálos áldozata és 7 sebesültje volt.

Ezért javasolják az Egyiptomba utazó magyar állampolgároknak, hogy a Sínai-félsziget északi részét - különösen Rafah és el-Arís városokat - és belső területeit ne látogassák sem egyénileg, sem csoportosan szervezett utazások keretében. Ha valaki mégis az utazás mellett dönt, a konzuli szolgálat azt kéri, hogy szándékáról és elérhetőségéről értesítse a nagykövetséget.

A turisták által kedvelt övezetek - Sarm es-Sejk, Dahab és Tába - megközelítésekor azt ajánlják a magyaroknak, hogy repülőgéppel érkezzenek, majd a repülőtérről csoportosan, autóbusszal utazzanak a szállodáig.

A konzuli szolgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy Kínában a Hajkuj tájfun kedd éjjel elérte az ország keleti partvidékét, és Sanghajtól mintegy 120 kilométernyire délre vonul délnyugat felé. A sanghaji főkonzulátus arra figyelmezteti a Sanghajba és a közeli kínai nagyvárosokba készülő magyarokat, hogy jelenleg sem Putung, sem Hungcsiao nemzetközi repülőtér nem fogad járatokat. Nem közlekednek a vonatok, és a hajóforgalom is szünetel - írják.

A kínai hatóságok szerint a vihar szerdán lesz a legerősebb, és helyenként továbbra is széllökésekkel kísért, kiadós esőzésre kell számítani, egészen a hét végéig. A helyben élő magyaroktól a főkonzulátus azt kéri, hogy legyenek fokozottan elővigyázatosak, és ha nem feltétlenül szükséges, ne mozduljanak ki otthonról, az épületekből.

A Külügyminisztérium kedden arra figyelmeztette a magyarokat, hogy a görögországi üdülőhelyeken az utóbbi időben megszaporodtak a rablások, ezért azt ajánlotta, hogy a strandokon és a gépkocsikban ne hagyják látható helyen, illetve őrizetlenül értéktárgyaikat.