Így kényeztesd a hivatalnokodat!

Maros Fecskeház, vagyonkezelő,
Vágólapra másolva!
A piaci árnál jóval alacsonyabb díjú albérletekkel, kedvezményes belföldi nyaralással, magas színvonalú bölcsődei és óvodai gondozással könnyíti meg a köztisztviselők és gyermekeik mindennapjait a kormány. Már havi 25 ezer forintért bérelhetnek lakást a XII. kerületben, de egy belvárosi, kétszobás ingatlanért sem kell többet fizetniük havi 70 ezernél, internettel és kábeltévével. Azt azonban, hogy hányan veszik igénybe a Magyary-program nyújtotta lehetőségeket, nem tudni. A lapunk által megkeresett minisztériumok közül csak a honvédelmi tárca válaszolt a kérdéseinkre: náluk eddig egyetlen jelentkező sem volt a lakásokra vagy a nyaralásra.
Vágólapra másolva!

"A jól képzett, fiatal, kisgyermekes édesanyák közszolgálatba való visszalépésének elősegítése érdekében" kedvezményes áron biztosít óvodai és bölcsődei helyeket három budai állami intézményben a kormány - olvasható a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapján. "Törekvésünk, hogy a közszolgálatban dolgozók gyermekei magas színvonalú bölcsődei gondozásban, óvodai nevelésben vehessenek részt, amelyhez egészséges, biztonságos körülményeket és magasan kvalifikált nevelőket garantálunk" - írják. A tárca sajtóosztályán az [origo]-nak azt mondták, a kedvezményes ellátás egyszerű munkáltatói támogatásként fogható fel, amelyet jórészt a nem magas beosztásban dolgozó kormánytisztviselők vesznek igénybe gyermekeik mindennapi elhelyezéséhez.

A kormány tavaly döntött úgy, hogy javít a közszolgák életkörülményein. Az erről szóló Magyary Zoltán Közigazgatási-fejlesztési Program egyik célja, hogy minden olyan állami, illetve munkáltatói gondoskodást megadjon a központi közigazgatásban dolgozó közel 70 ezer kormánytisztviselőnek, amely a hatékony és eredményes munkavégzést segíti. A kormánytisztviselőknek felajánlott juttatások között van kiemelt óvodai ellátás, lakásbérlet apartmanházakban, üdülési lehetőség állami tulajdonban lévő nyaralókban.

Sószoba és táplálékallergia

A KIM honlapja szerint a programban részt vevő egyik óvoda a Svábhegyen található Művész Óvoda és Bölcsőde, amely egyhektáros, ősfás parkban helyezkedik el. A gyerekek egész napjukat csendes, jó levegőjű, természetközeli környezetben töltik. Az intézményt tavaly adta át a tárca üzemeltetésre a száz százalékban állami tulajdonú Humán Jövő 2000 Nonprofit Kft.-nek.

A szolgáltatás része, hogy a tisztviselőknek munka előtt nem kell elvinniük a gyerekeiket az óvodába, a Báthory utca egyik irodaházában kialakított gyermekváróból busz viszi őket a Svábhegyre, és délután vissza a belvárosba. "Ha a szülőt hivatali kötelezettsége nem ereszti el a munkahelyéről, akkor sem kell aggódnia, mert a gyermekváró délutánonként-esténként játszóházként üzemel" - olvasható a KIM vagyonkezelőjének honlapján. Az intézmény területén található sószoba, biztosítják a táplálékallergiások számára az egyedi étkeztetést, német és angol nyelven tartanak játékos foglalkozásokat.

Forrás: KIM Vagyonkezelő Központ
A Művész utcai óvoda belső tere. Forrás: KIM Vagyonkezelő Központ

Megússzák a 80 ezres számlát

A programban szintén részt vevő II. kerületi Lóczy Lajos utcában található Humán-Mini Pikler Emmi Bölcsőde összesen 36 gyermeket tud befogadni. A csoportszobák úgy vannak kialakítva, hogy a gyerekek teljes biztonságban, saját kezdeményezésre mozoghassanak és játszhassanak, életkoruknak és érdeklődésüknek megfelelően. Minden csoportnak saját, elkülönített játszókertje van.

Az [origo] szerette volna megkérdezni a Human Jövő 2000 Nonprofit Kt.-t, illetve az érintett óvodákat, hogy pontosan mennyit kell fizetniük a kormányhivatalnokok gyermekei óvodai, illetve bölcsődei ellátásáért,de az állami cégnél nem vették fel a telefont, hetekkel ezelőtti levelünkre pedig egyik helyről sem válaszoltak. A Blikk korábban azt írta, a Művész utcai bölcsődében havi 90 ezer forintért vigyáznak a gyerekekre, míg ugyanazon ellátásért egy kormánytisztviselőnek havi 20 ezer forintot kell fizetnie. A Humán-Mini Pikler Emmi Bölcsődében az ellátás havi 80 ezer forint plusz az étkezés ára, ám a hivatalnoknak itt is csak 20 ezret kell fizetni.

Olcsóbb lakhatás, egészséges környezet

A program része egy olyan ingatlanfejlesztés is, amely elsősorban a pályakezdő, illetve a gyermekes kormánytisztviselők részére nyújt segítséget a napi munkavégzéshez. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a főként pályakezdő, vidéken lakó kormánytisztviselők olcsón jussanak jó minőségű albérlethez. Az erre szolgáló ingatlanok kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy a beköltözők a budapesti bérleti díjaknál alacsonyabb áron jussanak hozzá a lakáshoz. Emellett lényeges, hogy barátságos légkör, pihentető és egészséges környezet várja őket - írta az [origo]-nak küldött válaszában a KIM.

Jelenleg három házban biztosítanak kedvezményes lakhatást az érintetteknek: a Déli pályaudvarhoz közeli Maros utcában, a VIII. kerületi Palotanagyedben található Anna Fecskeházban, és a tervek szerint az idén nyáron kapcsolódik be az ellátásba a II. kerületi Lóczy Lajos utcai Lóczy Fecskeház. Az [origo] a Maros utcai házban csak egy portást talált, aki kérdésünkre azt mondta, hogy jelenleg senki sincs a házban, nem tudunk beszélni a lakókkal, mert mindenki dolgozik. Délután öt óra körül visszamentünk, ám csengetésünkre akkor már senki sem válaszolt. Némi várakozás után egy középkorú nő sietett be a kapun. Érdeklődésünkre, hogy a házban lakik-e és kormánytisztviselőként dolgozik-e, igennel felelt, további kérdéseinkre azonban már nem akart válaszolni.

A józsefvárosi Gyulai Pál utcában található egykori Anna Hotel sárga épületén szintén kint van a magyar és az uniós zászló, a bejárat felett felirat hirdeti, hogy a KIM fecskeházáról van szó. A lakók nevét felsoroló kaputelefon nincsen, mindössze egyetlen csengőt lehet megnyomni, de amikor ott jártunk, senki sem reagált. A szomszédos kisvendéglő tulajdonosa azt mondta, korábban ők bérelték a szálló területét, amióta visszamondták a szerződést, azóta működik fecskeházként az épület. "A lakókat nem szoktam sokszor látni, ami furcsa, hogy esténként sem égnek se a folyóson, se a szobákban a lámpák" - tette hozzá a nő.

Délután is mindössze két lakóval találkoztunk: egy férfi távozóban azt mondta, semmit nem tud mondani, mert ő csak átmenetileg, két hónapig lakik a fecskeházban. A másik fiatalember a sógornőjénél és annak férjénél lakik kétszobás lakásukban. Sógornője az egyik minisztériumban dolgozik, így jutottak a lakáshoz, amelyért havi hetvenezer forintot fizetnek, ebben benne van a rezsi, kábeltévével és internettel együtt. "Nagyon jó itt lakni" - mondta mosolyogva, ennek ellenére albérletet keres. Ahogy fogalmazott, csak átmenetileg kérte rokonaitól, hogy fogadják be.

Az új kollegákat is megismerhetik

Az utcára nyíló, liftes, ötemeletes, a Déli pályaudvar közelében található Maros Fecskeházban 31 lakás található, amelyek 47 és 73 négyzetméter alapterületűek. A szobákban van televízió, internet és vonalas telefon, fürdőszoba, valamint hűtővel, tűzhellyel és beépített szekrényekkel felszerelt konyha is. A lakásokat az igénylés sorrendjében biztosítják, a lakás méretétől és a lakók számától függően 25-től 90 ezer forintig terjedő összeget kell fizetni havonta a KIM honlapja szerint.

Forrás: KIM Vagyonkezelő Központ
A Maros utcai fecskeház egyik lakása. Forrás: KIM Vagyonkezelő Központ

"A Maros Fecskeház fekvése egyszerre biztosítja a lakók egyszerű és kényelmes munkába járását, a turisztikai látványosságok közelségét, a nagyváros nyüzsgését, valamint a hangulatos budai utcák csendjét" - reklámozza honlapján a KIM a házat. A házhoz tartozó hangulatos kerthelyiség pihenésre, összejövetelekre is alkalmas a tárca szerint.

A VIII. kerületi Palotanegyedben található, korábban hotelként működő Anna Fecskeházban három emeleten 42 szoba van. A szobák televízióval, hűtővel, interneteléréssel, egyes szobák légkondicionáló berendezéssel rendelkeznek. A szobákhoz tartozó zuhanyfülkés fürdőszobák teljesen felújítottak. "Ideális helyszín a földszinten található társalgó a közösségi kapcsolatok építésére, az új kollégák megismerésére. Az épület belső udvarán - egyedi kérelemre - parkolási lehetőség biztosítható" - olvasható a tárca honlapján.

4500 egy éjszakára

A Magyary-program a kormányhivatalnokok kedvezményes üdülését is támogatja. A kormánytisztviselők a Humán-Jövő 2000 Nonprofit Kft. 58 üdülőegységében pihenhetnek. Az állami üdülőingatlanok és a hozzájuk tartozó szolgáltatások, így azok árai is eltérőek, hiszen megtalálható a lehetőségek között a két- vagy háromcsillagos szálloda és az önellátást igénylő kulcsos ház, különböző nyitva tartással - közölte a KIM az [origo]-val.

A kormánytisztviselők az állami üdülőket a piaci szállásfoglaláshoz hasonlóan vehetik igénybe: szállást kell foglalni, a listaáron szereplő költségeket meg kell téríteni, a gyermekeknek kedvezmény jár - írta válaszában a tárca. A Humán-Jövő üzemeltetésében levő szállodákban, táborokban és vendégházakban az igényjogosultak az eltérő szolgáltatásoknak megfelelően legalább 4500, legfeljebb 16 ezer forintot fizetnek éjszakánként. A KIM vagyonkezelőhöz tartozó állami üdülők között van többek között a balatonőszödi kormányzati üdülő, a tihanyi Honti Villa, a tihanyi Yacht Club, a lovasberényi üdülőszálló, a balatonvilágosi reneszánsz panzió, valamint a soproni Haller Villa.

Forrás: KIM Vagyonkezelő Központ
A Maros utcai lakások terasza. Forrás: KIM Vagyonkezelő Központ

Nem nagy az érdeklődés

A Magyary-program támogatja az elbocsátott munkavállalók újbóli elhelyezkedését is álláskeresési ismeretek oktatásával, karrier-tanácsadással, jogi tájékoztatással. A munkáltatói gondoskodás fontos eleme lesz a kedvezmények igénybevételét is lehetővé tevő kormánytisztviselői kártya és az egyéb jóléti szolgáltatások rendszere. Az [origo]-nak adott márciusi interjúban a Nemzeti Egységes Kártyarendszer - kiépítésének koordinálásával megbízott miniszteri biztos, Vetési Iván azt mondta, hogy a kormánytisztviselőknek szánt kártya várhatóan már az idén megjelenik, a kártya kedvezményes szolgáltatási csomagok révén nyújtana természetbeni juttatásokat a tisztviselőknek. Ide tartozhat az üdültetés, továbbá a különböző szolgáltatókkal kötött megállapodások révén biztosított kedvezményes élelmiszer-, könyv- vagy számítógép-vásárlás.

Az [origo] több minisztériumot is megkérdezett, hogy dolgozóik közül hányan vették igénybe a Magyary-program egyes kedvezményes lehetőségeit. A három héttel ezelőtt feltett kérdéseinkre azonban csak a honvédelmi tárca válaszolt, amely azt írta, nincs tudomása arról, hogy a kedvezményes lehetőségeket bárki igénybe vette volna dolgozóik közül. A KIM-től megkérdeztük azt is, hogy összesen mekkora keretből működik a program, mennyi pénzt szánnak a kormányhivatalnokok életkörülményeinek javítására, és hogy miért tartják fontosnak a közszolgák segítését, de nem kaptunk választ.

A közigazgatási tárca leszögezte, hogy a köztisztviselőknek járó béren kívüli juttatások mellett nyújtott szolgáltatások egyike sem tekinthető valamiféle extra mértékű juttatásnak.

Jubileumi jutalmak

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi törvény kimondja, hogy a kormánytisztviselő a kormányzati szolgálati jogviszonya alapján havonta illetményre jogosult, amely alapilletményből, illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll. Az alapilletmény és az illetménykiegészítés összegének el kell érnie legalább a garantált bérminimum összegét. A törvény azt is kimondja, hogy a kormánytisztviselő 25, 30, 35, illetve 40 évi kormányzati szolgálati jogviszonyban töltött idő után jubileumi jutalomra jogosult, amely legalább kéthavi, legfeljebb pedig öthavi illetménynek megfelelő összeg lehet. A kormánytisztviselő az adott közszolgálati feladat kiemelkedő teljesítéséért, illetve feladatainak hosszabb időn át történő eredményes végzéséért a teljesítményértékelése alapján a kormány által meghatározottak szerint elismerésben, jutalomban részesíthető.

A kormánytisztviselőnek a cafeteriajuttatáson kívül szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatás biztosítható. Ilyen juttatás lehet többek között a lakhatási, lakásépítési és vásárlási támogatás, hozzájárulás az albérleti díjhoz, családalapítási támogatás, szociális támogatás, illetményelőleg vagy a nyelvtanulási támogatás. Ha a kormánytisztviselő lakás építéséhez, vásárlásához hitelintézettől igényelt állami kamattámogatású kölcsön összege meghaladja a lakásingatlan hitelbiztosítéki értékének a hitelintézet által meghatározott legmagasabb arányát, a különbözetre az állam készfizető kezességet vállal.

(Kormánytisztviselők azok a kormányzati szolgálati jogviszonyban dolgozó munkatársak, akik többek között a központi államigazgatásban, kormányhivatalokban, megyei és fővárosi kormányhivatalokban dolgoznak.)