Visszavenné a fonyódi gyerektábort az állam

Vágólapra másolva!
Az egykori fonyódi SZOT-gyerektábor adásvételének semmissé nyilvánítását kérte a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott keresetlevelében a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Szerintük a tábort 1997-ben az akkori értékének ötödéért adták el, az új tulajdonos pedig 150 milliót nyert azzal, hogy felparcellázva árulta a területet.
Vágólapra másolva!

Megkezdte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a korábbi vezetés által értékesített üdülővagyon visszaperlését: a szervezet augusztus 3-án nyújtotta be első keresetlevelét a Kaposvári Törvényszéknek, amelyben a fonyódi gyermektábor adásvételének semmissé nyilvánítását kérik - közölte hétfőn a Nemzeti Üdülési Szolgálat.

A rendszerváltás óta több mint 300 üdülő került magánkézbe. Ezek közül negyvenet próbál polgári perben visszaszerezni a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. A fonyódi gyerektábort 1997-ben privatizálták. A NÜSZ közleménye szerint a "25 ezer négyzetméteres tábort 65 millió forintért, akkori értékének egy ötödéért adták el. A telket az új tulajdonos felosztotta, és parcellánként árulta tovább. Tizennégy kisebb telekért összesen 216 millió forintot kapott, vagyis 150 millió forintot nyert. Nyolc telek még most is eladó".

A fonyódi gyermektábor ügye a közvagyon elherdálásának egyik iskolapéldája - mondta Guller Zoltán, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában lévő Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója a Magyar Nemzetnek.

"Célunk az elherdált üdülőingatlanok visszaszerzése, hogy azok ismét állami tulajdonban a közjót szolgálják. Mivel az ügyletek jó része büntetőjogi elévülési időn túl köttetett, így törekvésünk arra irányul, hogy az eredeti állapotot visszaállítsuk, azaz, hogy a bíróság kimondja a megkötött szerződések semmisségét" - mondta Guller Zoltán, aki szerint erre minden jogi alap megvan, mondván az ügyletek a polgári jog által is elismert jó erkölcsbe ütköznek.