Soha nem látott büntetést törleszt az RTL Klub

Vágólapra másolva!
Túl bulvárosan mutatta be a Mónika-show tinilányok állítólagos megerőszakolásának tragikus történetét még 2009-ben, ezért sötétült el hétfőn fél napra az RTL Klub. Az elsötétítés miatt nagyságrendileg 20-25 millió forintot veszít a reklámbevételeiből.
Vágólapra másolva!

A tizenöt éves Anasztázia és Viktória a Mónika-show három évvel ezelőtti adásában heves vitába keveredett arról, hogy 12 éves korukban mindkettejüket, vagy csak egyiküket erőszakolta meg egyikük nevelőapja. Anasztázia a műsorban elmesélte, hogy egyik nyáron Ákos nevű nevelőapja születésnapi bulit szervezett, amelyen a lány barátnői is részt vettek. A lány arról számolt be, hogy olyan társasjátékot játszottak, amelynek során 12 évesen alkoholt kellett inniuk, tehát a nevelőapjuk leitatta őket.

Anasztázia azt is állította, hogy a nevelőapja ezután őt is és Viktória nevű barátnőjét is megerőszakolta, a barátnője azonban ezt tagadta, majd a két lány veszekedni kezdett a műsorban. Az adásban mindkét lány anyja megjelent, Anasztáziáé meg is pofozta Viktóriát, mert szerinte a lány hazudott. A műsorból később kiderült, hogy az Ákos nevű nevelőapát azóta feljelentették, előzetes letartóztatásba került, Anasztázia pedig öngyilkos akart lenni, de azóta már jobban van és pszichológushoz jár.

Ez az az adás, ami miatt hétfőn délben fél napra elsötétült az RTL Klub, a médiahatóság döntése szerint ugyanis a csatorna az alkotmánnyal összeegyeztethetetlen módon sértette meg a médiatörvényt, amikor az adást 12 éves korhatárbesorolású karikával sugározta. Az Országos Rádió és Televízió Testület 2009-es határozata szerint a műsor alkalmas volt arra, hogy "a tizenhat éven aluli nézők szellemi fejlődését kedvezőtlenül befolyásolja, mert a műsorszolgáltató a témát a gyermekek védelmére vonatkozó alkotmányos követelményekkel összeegyeztethetetlen módon dolgozta fel".

A szankciót még az ORTT szabta ki a csatornára, de a hatóság jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hajtja végre. A két kereskedelmi tévét korábban többször büntették elsötétítéssel, de ilyen hosszú időre még egyszer sem kellett lekapcsolniuk az adást - közölte az NMHH az [origo] kérdésére.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A közlemény szerint a Mónika-show adása "igénytelen bulváreszközökkel" mutatta be a két tinédzser állítólagos megerőszakolásának tragikus történetét, és ezzel veszélyeztette a tizenhat éven aluliak szellemi fejlődését. A rekordhosszúságú elsötétítést az ORTT három éve azzal magyarázta, hogy már korábban is szankciók sorozatát szabta ki a Mónika-show adásaira, de a hatóság szerint a műsor nemhogy nem mozdult el a törvényes szerkesztés irányába, de még súlyosabb jogsértéseket követett el.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója hétfőn röviden csak annyit mondott: a határozat szerint egy hétfői napot kellett kijelölni a bírság végrehajtására, a bíróság jogerős ítéletét pedig - mivel az RTL Klub megtámadta az akkor még Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által kiszabott bírságot - nem régen hirdették ki. Hozzátette: mivel 12 órás elsötétítésről van szó, ez jelentős bevételkiesést jelent a csatornának.

"Egy ilyen elsötétítéssel egy átlagos augusztusi nap reklámbevételének felét veszíti el a csatorna. Ez nagyságrendileg nettó 20 és 25 millió forint közé tehető" - mondta Incze Kinga, a Mrs White Media Consulting ügyvezetője. A médiakereskedelemmel foglalkozó szakember szerint egy ilyen büntetés válságos időszakokban a hirdetőkben csak erősíti a bizonytalanságérzést.

"Nehéz megmondani, milyen hatása van egy 12 órás elsötétítésnek, hiszen a hirdető is ember, benne is kelthet negatív hatást" - mondta. "A pénzbírság tisztább dolog, mert nem rontja a csatorna reklámfelületeinek eladhatóságát" - mondta a szakember.

Bár az új médiatörvény is lehetőséget ad arra, hogy törvénysértés esetén a médiahatóság az adás megszakítását szabja ki büntetésként, egy, a médiahatóság munkájára rálátó forrás az [origo]-nak azt mondta, hogy a Médiatanács már inkább a pénzbírságot alkalmazza szankcióként. "Az elsötétítés a nézőket is bünteti és nincs akkora visszatartó ereje, mint a pénzbírságnak" - mondta.