Szegedi Csanád bátyja is kilépett a Jobbikból

Vágólapra másolva!
Szegedi Márton eddig a Jobbik miskolci elnöke és a párt önkormányzati frakciójának vezetője volt. Korábban Szegedi Csanád is lemondott pártagságáról, hogy a "személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak".
Vágólapra másolva!

Szegedi Csanád után testvére, Szegedi Márton is kilépett a Jobbikból. "Az elmúlt időszak eseményei miatt, a felmenőim és testvérem iránt érzett tiszteletem és szolidaritásom jeléül a mai nappal lemondtam a Jobbik Magyarországért Mozgalomban betöltött minden párttisztségemről és ezzel együtt párttagságomról is" - olvasható Szegedi Márton közleményében.

Szegedi Márton - aki levelét úgy írta alá, hogy önkormányzati képviselő és a miskolci közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöke - úgy fogalmaz: "Mától fogva nem pártkatonaként, hanem csupán gyermekei és városa jövőjét szem előtt tartó családapaként, lokálpatriótaként kívánok dolgozni szülővárosomért, Miskolcért. Természetesen nem adjuk meg az örömet ellenségeinknek, hogy megszűnjön Miskolcon a Jobbik frakciója, így annak a jövőben is tagja maradok. Tovább megyünk az elkezdett úton Jakab Péter és Pakusza Zoltán képviselőtársammal, valamint a Jobbik miskolci tagjaival, akikben soha sem csalódtam."

Szegedi Márton eddig a Jobbik miskolci elnöke, és a párt önkormányzati frakciójának vezetője volt. A politikus testvére, Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően pedig lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról - a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről -, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.

Az MTI-nek akkor azt mondta: pártagságáról azért mond le, hogy a "személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak". Eltökélt abban, hogy bebizonyítsa igazát, és tisztázza magát a Jobbik tagsága előtt, még ha ez "heteket, hónapokat vagy éveket is fog igénybe venni" - tette hozzá.

Az ügy előzménye volt, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád még június végén - miután több jobboldali hírportál is tett erre utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.