Újabb érintett a Fenyő-ügyben

Vágólapra másolva!
Az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantással is összefüggésbe hozott Jozef Hamala lehet a Fenyő János médiavállalkozó elleni merénylet harmadik érintettje - tudta meg a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A médiavállalkozó meggyilkolásával Jozef Rohácot gyanúsítják, de a támadásban a nyomozók szerint szerepe lehetett Hamalának és a szintén Magyarországon előzetesben lévő Ladislav T.-nek is. A három szlovák állampolgárságú férfi közül Rohácot és Hamalát az Aranykéz utcai pokolgépes támadással is összefüggésbe hozta a rendőrség, amely szerint a merénylet felbujtója a nemrég őrizetbe vett P. Tamás volt. Figyelemre méltó, hogy a P. Tamás és négy társa előzetes letartóztatásáról döntő bírósági határozat ügyiratszáma megegyezik a Fenyő-ügy iratszámával - emeli ki a napilap.

A Fővárosi Főügyészség Rohác esetében az Aranykéz utcában történtek miatt, Hamalánál pedig mindkét említett bűncselekmény miatt indítványozta nemzetközi elfogatóparancs kiadását a Fővárosi Törvényszéknél. Kezdeményezték mindkét férfi kiadatását is Szlovákiánál. Rohácnál erre azért van szükség, mert eddig csak a Fenyő-ügyben gyanúsította meg a rendőrség, ahhoz, hogy a robbantás miatt is büntetőeljárást indíthassanak ellene, Szlovákiának újra ki kell adnia.

Jozef Hamala viszont a napilap információi szerint évek óta halott, egy telefonfülkében végeztek vele a Felvidéken ismeretlen elkövetők. A magyar nyomozók vélhetőleg tisztában vannak ezzel, de korábban hivatalos értesítést nem kaptak róla a szlovák hatóságoktól.

Hamala volt az, aki az Aranykéz utcai merénylet előtt hamis okmányokkal megvásárolta Magyarországon azt a gépkocsit, amelyben az elkövetők elhelyezték a távirányítású pokolgépet. Rohác, Hamala és társaik egy körúti szállodában laktak a robbantás előtti napokban. A bűncselekmény után percekkel sietősen kijelentkeztek onnan, gond nélkül átjutottak Szlovákiába, majd ott nyomuk veszett.

A lap arról is ír, hogy a Fenyő-ügyben egyelőre nem világos, hogy mit írnak Jozef Hamala számlájára. Hamala érintettsége a Fenyő-ügyben azt is jelenti, hogy van alapja azoknak a feltételezéseknek, amelyek szerint a kilencvenes évek alvilági leszámolásaihoz a magyar keresztapák előszeretettel vették igénybe a remek titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező szlovák bérgyilkos bandák szolgáltatásait - ismerteti a Magyar Nemzet.