Majdnem annyi őr lesz a Parlamentben, mint képviselő

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, ülésterem
Vágólapra másolva!
349 őr fogja fenntartani a rendet a Parlamentben, belőlük áll majd az új országházi őrség - tudta meg a Blikk. A lap számításai szerint fejenként havi több mint 400 ezer forintot keresnek majd bruttóban. Az új őrség fenntartása összesen 2,3 milliárd forintba kerül majd.
Vágólapra másolva!

A januártól felálló házőrség létszáma alig fog elmaradni a parlamenti képviselők számától - tudta meg a Blikk. Az új országházi őrségben ugyanis összesen 349-en lesznek, a parlamentben jelenleg 386 képviselő ül. A következő ciklusban viszont 200 képviselő lesz csak, rájuk fog jutni csaknem kétszer annyi őr.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Rendőrök helyett külön őrség vigyáz majd a Parlamentre

A Blikk az Országgyűlés Hivatalától úgy tudja, a Parlament védelmét jelenleg 266 rendőr látja el, az ő státuszukat a Belügyminisztérium átadja az Országgyűlésnek. Az új parlamenti őrség létrehozását Kövér László házelnök kezdeményezte.

A lap számításai szerint egy őr bére havi bruttó 407 ezer forint lesz átlagosan. A jövő évi költségvetés tervezete szerint ugyanis 2,1 milliárd forint jut majd az új őrség személyi juttatásaira és járulékaira. Ezen kívül várhatóan be kell szerezni majd egy új típusú egyenruhát az őröknek, a dologi kiadásokra 200 millió forintot különítettek el a költségvetésben.