Ma van a roma holokauszt napja

Vágólapra másolva!
Országszerte több megemlékezést tartanak az országban csütörtökön, a roma holokauszt emléknapján. Éppen harminc éve számít emléknapnak az a nap, amikor 1944-ben Auschwitzban néhány óra leforgása alatt háromezer cigány embert gyilkoltak meg.
Vágólapra másolva!

Ma van a roma holokauszt nemzetközi emléknapja, ebből az alkalomból a második világháború roma áldozatairól emlékeznek meg számos helyszínen Magyarországon is. Budapesten a Holokauszt Emlékközpontban és a Nehru parkban is megemlékezést tartanak.

A IX. kerületi, Páva utcai emlékközpontban beszédet mond Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Wallenberg Emlékbizottság tagjai közül Schiffer András (LMP) és Balogh András (MSZP), továbbá Izsák Rita, a Tom Lantos Intézet igazgatója. A megemlékezést mécsesgyújtás zárja.

Forrás: MTI/Czimbal Gyula
Cigányok ezrei is ott voltak az áldozatok között
(a képen látható festmény az új magyar alaptörvény díszkiadásához készült)

Ezt követően a résztvevők csatlakoznak azokhoz, akik a IX. kerületi Nehru parkban lévő emlékműnél tisztelegnek a holokauszt roma áldozatainak emléke előtt. Itt rövid beszédek hangzanak el, ökumenikus imát mondanak, majd neves roma művészek, állami és civil szervezetek, illetve a magyarországi nagykövetségek képviselői helyezik el koszorúikat.

Megemlékezést tartanak Nyíregyházán, Miskolcon, Pécsen, Békésen és Salgótarjánban is.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg. A vészkorszakban áldozatul esett mintegy félmillió roma közül 23 ezren Auschwitzban lelték halálukat.