Orbán bűnbak egy angol filozófus szerint

Vágólapra másolva!
Az európai politikai osztály vezetőinek szükségük van külső ellenségre, bűnbakra, ez pedig most a külön utakat kereső Orbán Viktor, mondja Roger Scruton angol konzervatív filozófus, aki megdicsérte a kormányfőt az IMF-ügy kezelése miatt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor valószínűleg jól közelíti meg az IMF-fel való, két év szünet után két hete újraindult tárgyalások kérdését, a nemzeti érdeket akarja az első helyre tenni, s amennyire tőle telik, biztos akar lenni abban, miszerint a hitel feltételei olyanok, hogy az ország képes lesz azt visszafizetni - mondta a Mos Maiorum nevű magyar blogoldalnak adott interjújában Roger Scruton angol konzervatív filozófus.

Scruton úgy véli, minden olyan esetben csökken egy ország szuverenitása, amikor egy külföldi szervezettől kér segítséget, hiszen ezek után el kell számolnia egy nemzetközi szervezetnek saját költségvetése felhasználásáról. Mint mondta, ennek példája látható Görögország esetében is: ez az ország gyakorlatilag elvesztette gazdasági szuverenitását, s nem is lesz képes azt visszaszerezni, hacsak ki nem lép most az eurózónából. A magyar kormány azonban szerinte azt reméli, hogy az IMF-fel való megállapodásnak pozitív mérlege lesz.

Mint mondta, Magyarország gazdaságilag bonyolult helyzetben van, akárcsak e térség összes országa, s rövid távú segítségre van szüksége, hogy elérje a hosszú távú stabilitást. Egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy mindennek politikai ára lesz. De épp azért kell valakinek okos politikusnak lennie, hogy úgy kapjon jutalmat, hogy közben ezért nem fizet túl nagy árat. Úgy látja Scruton, hogy az IMF-ügynek nincs igazán köze Orbán politikájához, hiszen jelenleg rengeteg olyan ország van, amely az IMF-hez fordul, s Magyarország csak ezek egyike.

Külföldi filozófusok, társadalomtudósok Orbán politikájáról, az IMF-fel való kapcsolat kezeléséről már két éve, a Valutaalappal való szakítás után is kifejtették véleményüket. Akkor többen, még a baloldalról is üdvözölték a kormány által gazdasági szabadságharcnak nevezett különválást.

Németország túljátszotta szerepét

A mostani interjú készítője a "miniszterelnök manőverezésére" adott egyfajta reakcióként említette az Európában, s általánosabban véve az egész nyugati világban kialakult "magyarellenes érzületet". Scruton szerint az Európai Unió a Franciaország és Németország között létrejött szövetségen alapul, s főként azon a német igényen, hogy tisztára mossa múltját, s meggyőzze a világot, hogy Németország civilizált ország, amelynek immár nincs semmi köze a náci időszakhoz. Ám, állítja a filozófus, ezt a szerepet túljátssza, mert szerinte a német politikai osztály folyamatosan valamiféle szélsőjobboldali kormányokat keres, hogy azoktól elkülöníthesse magát. S Magyarország remek példa erre, hiszen a fasizmust a németek erőltették Magyarországra, s kényszerítették az országot egy olyan helyzetbe, amely miatt ma sokan szégyenkeznek - teszi hozzá.

Scruton szerint Orbán szereti központosítani a hatalmat, de ez az ösztön teljesen emberi. S semmi mást nem tesz, mint amit e tekintetben Tony Blair tett Nagy-Britanniában, vagy Barack Obama az Egyesült Államokban. Az európai politikai osztály vezetőinek azonban szükségük van egyfajta külső ellenségre, bűnbakra, s nagyon sajnálatos Magyarország számára, hogy épp Magyarországé lett ez a szerep - mondta az angol konzervatív filozófus.

Scruton szerint az európai civilizáció sikere teljes egészében a nemzetállamoknak köszönhető, s a nemzeti identitás érzete tagadhatatlanul része az európai értékeknek. A filozófus az euró bevezetését, a németek és a franciák általi kikényszerítését hibának tartja, s hozzáteszi: a jelenlegi válságra, a nehézségekre az európai elit azzal válaszol, hogy még több Európát, még több centralizációt akar, miközben a hiba épp a centralizáció. "Miért csodálják az emberek Orbánt Lengyelországban és máshol? Mert ő az első ember, aki itt kimondja: ezt a projektet ránk erőltették anélkül, hogy megkérdeztek volna minket. S hogy minden, amivel magyarként rendelkezünk, az a magyar nemzeti identitás, s legalább ehhez ragaszkodunk" - mondja Scruton.

Orbán Viktor a kormányra kerülése óta hangoztatja, hogy a világválság más megoldást kíván, mint amelyben a nyugat-európai vezetők gondolkodnak, új utakat kell felfedezni, a pénzügyi világ uralmát fel kell hogy váltsa a reálgazdaság, a termelő szféra szerepének növelése.