Mégis gettóparancsnok lehetett Csatáry

Vágólapra másolva!
Gettóparancsnokként szerepel egy 1944-es hirdetményen Csatáry László. A 97 éves férfi korábban azt állította, hogy szimpla közigazgatási munkát végzett Kassán, és nem követett el háborús bűnöket. Csatáryt júliusban vették őrizetbe, miután a brit Sun megtalálta Budapesten.
Vágólapra másolva!

Gettóparancsnokként szerepel Csatáry László neve egy 1944 májusi kassai hirdetményen, mely elrendeli többek között, hogy keresztények nem érintkezhetnek zsidókkal, üzletek nem szolgálhatnak ki zsidókat, és a gettó területén csomagot sem lehet fogadni - írja az Index.hu szerdán.

Amikor a Budapesti Nyomozó Ügyészségen kedden ismét kihallgatták a háborús bűntettel gyanúsított Csatáry Lászlót, a 97 éves férfi cáfolta, hogy gettóparancsnok lett volna. Ügyvédje azt is elmondta, védence nem írt alá ilyen titulussal semmilyen dokumentumot - emlékeztet a hírportál.

Az Index.hu birtokába jutott 1944 május elsejei keltezésű hirdetmény szerint azonban Csatáry használta neve mellett a gettóparancsnok titulust. A hirdetmény elrendeli Kassa területén a "zsidófajú egyedek" elkülönítését, és megállapítja a gettó területét. Emellett felhívja a gettó területén élő "keresztény fajú" lakosság figyelmét arra is, hogy azonnal költözzenek ki, mert a gettóparancsnokság személyi- és vagyonbiztonságukat nem garantálja tovább. A plakát alján felelős kiadóként Csatáry László rendőrfogalmazó, gettóparancsnok neve látható.

Csatáry korábban a Magyar Hírlapnak adott interjúban arról beszélt, "tipikus közigazgatási munkát végzett", például útleveleket állított ki rendőrségi fogalmazóként 1942 és 1944 között. Némettudása miatt pedig egyfajta összekötő lett a németek és a rendőrség között.

Csatáryt egy brit bulvárlap buktatta le

A Budapesti Nyomozó Ügyészség júliusban vette őrizetbe és hallgatta ki először Csatáryt. A 97 éves férfit emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A háborús bűntett miatt akár életfogytig tartó börtönre is ítélhetik. Tomás Borec szlovák igazságügy-miniszter ugyanakkor azt szeretné, ha a gyűjtőtábor volt parancsnoka elleni eljárást Szlovákiában folytatnák le.
Csatáry az utóbbi 15 évben Budapesten élt, amióta hazatért Kanadából. Ügye akkor került elő, amikor a Sun című brit lap cikket írt arról, megtalálták a legkeresettebb háborús bűnöst.