Fidesz-Jobbik vita miatt feloszlott a tiszavasvári képviselő-testület

Vágólapra másolva!
A jobbikos vezetésű Tiszavasvári képviselő-testülete feloszlatta magát, miután a fideszes és jobbikos képviselők, valamint a polgármester nem tudtak megegyezni az alpolgármester személyében. A Vona Gábor Jobbik-elnök által a pártja fővárosának tartott Tiszavasváriban két jobbikos átállt volna az ellenzéki oldalra, így a radikális párt elvesztette volna a többségét a képviselő-testületben.
Vágólapra másolva!

Feloszlatta magát a tiszavasvári képviselő-testület a szerdai ülésén, miután megszűnt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei várost vezető Jobbik többsége egy új frakció alapításának szándéka miatt.

Az új frakció, amelyet a két Fidesz-KDNP-s, a három független és két, hozzájuk csatlakozó jobbikos képviselő akart létrehozni, a tagjai közül szerette volna Palló Sándort (Fidesz-KDNP) alpolgármesternek jelölni, s erről állításuk szerint kedden meg is egyeztek Fülöp Erikkel, Tiszavasvári jobbikos polgármesterével. A településvezető azonban az ülésen a saját frakciójából Bakné Répási Ágnest javasolta a tisztségre. A jelölést a képviselők többsége elutasította, majd 7:5 arányban kimondták a testület önfeloszlatását.

A konfliktus hátterében részben az áll, hogy a városi Jobbik az új frakció megalakulásával elvesztette volna a többségét a képviselő-testületben. Eddig ugyanis hétfős volt a Jobbik-frakció (velük szemben két fideszes és három független képviselő volt), de ketten a közelmúltban úgy döntöttek, hogy kilépnek. Az [origo]-nak szerdán a fideszes Palló Sándor (akit az ellenzékiek alpolgármesterré szerettek volna tenni) azt mondta, egy-két héttel ezelőtt vette fel a kapcsolatot a két elégedetlen jobbikossal, Szakolczai Sándorral és Pap Máriával. Nekik - mondta Palló - az volt a problémájuk, hogy a jobbikos polgármester és az alpolgármester túlságosan magukhoz vonták a döntéseket, és a Jobbik-frakció többi tagjának nem engedtek beleszólást a város ügyeibe.

Palló szerint a két jobbikos jelezte neki, hogy a fideszesekhez hasonlóan nem értenek egyet az önkormányzuat jelenlegi működésével, és eldöntötték, hogy kilépnek a Jobbik-frakcióból. Hajlandónak mutatkoztak arra, hogy a három független és a két fideszes képviselővel együtt egy új frakciót hoznak létre. Már azt is kitalálták, hogy a frakciójuk a "Tiszavasváriért" nevet kapja. "Ideológiától mentes" képviselőcsoportot akartak.

A frakció megalakulása esetén viszont egy Jobbikkal szemben álló, hétfős képviselőcsoport jött volna létre, a Jobbik-frakció pedig ötfősre apadt volna.

A képviselő-testület feloszlatásával végződő ülés után Palló Sándor az MTI-nek azt mondta: a keddi egyezség után értetlenül fogadták, hogy a polgármester megváltoztatta ígéretét (azaz egy másik alpolgármester személyéhez ragaszkodott, ahelyett, hogy támogatta volna Palló működését), és a héttagú új, frakciószerűen működő többség "felháborodásában határozott" az önfeloszlatás mellett. Pedig eredetileg úgy tervezték, hogy megszavazzák a város szmsz-ének megváltoztatását, amely jelenlegi változatában nem tette lehetővé új frakció alapítását. De eddig el sem jutottak.

Palló Sándor szerint a leendő frakció tagjai számítottak arra, hogy az egyezség ellenére a polgármester "nem tartja az adott szavát", hiszen az önkormányzat eddigi, közel kétéves működésére szerinte ez volt a jellemző. A képviselő-testületen belül nem volt semmilyen együttműködés, sok kérdésről tájékoztatást sem kaptak a jobbikos városvezetéstől, és nem volt biztosítva a képviselői munka - mondta. Hozzátette, ezt így látta két volt jobbikos képviselő is, akik csatlakozni akartak az új frakcióhoz. Palló szerint a békétlenségnek "Császár József jobbikos alpolgármester volt az oka", aki a nyomásukra le is mondott tisztségéről. A távozó alpolgármester viszont - állította - meggyőzte a polgármestert, hogy helyette ne a "hetek" jelöltjét fogadja el a tisztségre.

Fülöp Erik polgármester az ülés után tartott sajtótájékoztatón visszautasította Palló Sándor állítását. Azt mondta, zsarolásnak tartja, hogy mások akartak dönteni a város új alpolgármesterének személyéről. Közölte: elfogadta a leendő frakció kérését, amely arra vonatkozott, hogy nem akarnak Császár Józseffel együtt dolgozni, s az alpolgármester le is mondott, de polgármesterként nyilván maga akarta megválasztani az új alpolgármestert. Fülöp szerint a Tiszavasváriban történtek "nem szólnak másról, mint a Fidesz-KDNP erőfitogtatásáról". Az önfeloszlatás utáni új választáson majd a helyi szavazók eldöntik, mi a véleményük a kialakult helyzetről - fűzte hozzá. Fülöp Erik bejelentette, polgármesterjelöltként indulni kíván az ősszel esedékes időközi választáson.

Tiszavasvárit a Jobbik a párt egyik bástyájának tartja: Vona Gábor pártelnök a választások után a várost a Jobbik fővárosának nevezte. A 2010-es önkormányzati választáson három településen - Tiszavasváriban, Hencidán, Hegyháthodászon - választottak jobbikos polgármestert, majd Gyöngyöspatán is, a 2011 júliusában megtartott időközi választáson.