Csapdával fogják a vaddisznókat a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Túlszaporodtak a vaddisznók a Balaton-felvidéken, és a sok turista miatt megnőtt a balesetveszély is, ezért befogják az állatokat. Eddig már 16 vaddisznót fogtak be a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vadászai csapdával.
Vágólapra másolva!

Élővadbefogással csökkentik a vaddisznóállományt Szigligeten - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A nemzeti park hivatásos vadászai csapdával 16 vaddisznót - kocákat és malacokat - fogtak be az elmúlt napokban a szigligeti Majális-tetőn és Antal-hegyen.

Az évnek ebben az időszakában különösen nagy jelentősége van az élővad-befogásos állománycsökkentésnek, mert a megnövekedett turistaforgalom következtében kialakult balesetveszély miatt fegyveres vadászat nem folytatható a lakott települések közvetlen közelében - mondta Fischer József, a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálat-vezetője.

Hozzátette: a vaddisznóállomány robbanásszerűen szaporodik, a Balaton térségében még a rendkívül aszályos időjárás is ront a helyzeten, ugyanis a szomjazó állatok természetes ösztönüktől hajtva keresik a víz közelségét. A vaddisznók gyakran szedegetik a fákról lehullott gyümölcsöt, dézsmálják a veteményt, szőlőültetvényeket, vagy éppen az ingatlantulajdonosok által felelőtlenül a telek végébe kihordott "zöld hulladékot", de sokan etetik is a vadat - mondta.

A vaddisznók létszámának visszaszorítása természetvédelmi szempontból is kiemelt feladat, hiszen a mindenevő állat veszélyezteti a földön fészkelő madarak sikeres költését, valamint túrásával a rétek, vizes élőhelyek védett növényeit is.