A kormány szerint állami tulajdon a Seuso-kincs

Vágólapra másolva!
Zelnik István műgyűjtő a kormány szerint egyelőre hivatalosan nem jelezte, hogy szándékában állna Magyarországra hozni a Seuso-kincseket, amelyeket a magyar állam a saját tulajdonának tekint.
Vágólapra másolva!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdai közleménye szerint a magyar állam továbbra is a Seuso-kincsek tulajdonosának tekinti magát. A szerdai napon derült ki, hogy Zelnik István magángyűjtőnek szándékában áll megvásárolni a Seuso-kincsek egy kisebbik részét, és azokat Magyarországra kívánja hozni.

A minisztérium szerint az ismert műgyűjtő a kormányt ebben az ügyben eddig hivatalosan nem kereste meg. Ugyanakkor a kormány nyitott minden komoly és tisztességes szándékú, az ország érdekeit szem előtt tartó műgyűjtővel és műkereskedővel a Seuso-kincsek vagy más, a nemzeti kultúra szempontjából meghatározó műtárgyak és leletegyüttesek sorsáról érdemben egyeztetni - derül ki a sajtóközleményből.

Zelnik István az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az eddig 14 darabosként ismert leletegyüttes eddig lappangó 15. darabját - egy Hadrianus-portréval díszített, több mint 8 kilogrammos ezüsttálat - is megvásárolná.

Mint felidézte, másfél éves nyomozást folytatott: nemzetközi szakértők és ügyvédek bevonásával sikerült megtudnia, hány darabból áll a Seuso-kincs, kik a tényleges tulajdonosai, hol találhatók a tárgyak, és megvásárolhatók-e.