Ma már nem nagy téma, hogy itt van Orbán Viktor

Orbán Viktor, nyaral, Puskás Akadémia, Felcsút
Vágólapra másolva!
Mi verte le a miniszterelnök hangulatát? Miért vesz fel fehér zoknit barna cipőhöz? Miért tartja fontosnak, hogy szökdelő sportolókat nézzen meccsek helyett? Az [origo] elment Felcsútra, hogy megnézze, hogyan tölti fel akkumulátorait Orbán Viktor.
Vágólapra másolva!

"Hogyne tudnánk, hol lakik Orbán Viktor, itt balra fordulnak, és a focipályák mellett könnyen megtalálják" - igazította útba az [origo]-t egy kertészkedő házaspár Felcsúton kedden délelőtt. Az éppen a ház előtt füvet nyíró férfi azt mondta, hallotta a híradóban, hogy a miniszterelnök hétfő óta felcsúti házában tölti a szabadságát, de eddig még nem találkoztak vele, mivel nem járnak focimeccsekre.

A Puskás Akadémia mellett bekanyarodva aztán nem volt szükség újabb útba igazításra. Orbán Viktor éppen a háza előtt parkoló szürke furgonjába pakolt, amikor megjelentünk."Nagyon jól telik a szabadság" - mondta, majd szabadkozott egy kicsit az öltözéke miatt. A rövid nadrágot, fehér sportzoknit és barna cipőt viselő miniszterelnök megjegyezte: "Nem fotózáshoz öltöztem, nézzék, borostás is vagyok".

Fotó: Mudra László [origo]
Orbán Viktor fociedzésre igyekszik (Kattintson a képre a galériáért)

Orbán Viktor azt mondta, a szabadsága alatt nem foglalkozik politikával, és jelezte azt is, hogy nem kíván politikai témájú kérdésekre válaszolni. Közölte, idejét most azzal tölti, hogy fociedzésekre jár, és olimpiai versenyeket néz. "Jó a kedvem, de a női vízilabdások veresége leverte a hangulatomat" - mondta, hozzátéve, reméli, a férfi pólósok kedd délelőtt jobb kedvre derítik (csalódnia kellett, a férfi vízilabda-válogatott később egy góllal kikapott Montenegrótól).

A fociedzést nézni a legjobb

Ezután gondosan bezárta a kaput, beszállt a furgonjába, és áthajtott a nagyjából húsz méterrel odébb található fociakadémia parkolójába. Az impozáns épületekből álló, Makovecz Imre által tervezett felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát 2007-ben alapította Orbán Viktor, és már érkezésekor egyértelműen kiderült, gyakran fordul meg az intézményben és a mellette található focipályákon is.

Egyetlen akadémiai dolgozó vagy focista sem döbbent meg ugyanis azon, hogy a miniszterelnök sétál a pályák felé. "Elég sokszor látjuk itt, szinte minden héten idejön edzeni, hétfőn is futott egyet lent, az egyik pályán" - magyarázta egy tizenéves fiú, aki állítása szerint szinte észre sem vette, hogy a kormányfő haladt el mellette.

Fotó: Mudra László [origo]
"A fociedzéseket nézni a legjobb" (Kattintson a képre a galériáért)

Orbán az NB II.-es focisták bemelegítésénél kezdett, de itt csak pár percig nézte a pályán körbe-körbe futó-szökdelő sportolókat. Utána az U19-esek edzésén hosszabb ideig maradt. "A fociedzéseket nézni a legjobb, tényleg ezzel töltődnek az akkumulátoraim" - mondta mosolyogva, arra célozva, hogy korábban egy interjújában megjegyezte: két hét szabadságot tervez, mert "lemerültek az akkumulátorai". Orbán szerint az edzés jobb, mint a meccs, mert a focisták itt gyakorolják be, amit majd látunk tőlük élesben.

Sousa úr valószínűleg elzavarja magukat

"A színházban is a próba az érdekes, nem az előadás" - vont párhuzamot, majd hozzátette: "nem is tudom, hogy lehet felnőni úgy, hogy valaki nem volt edzésen". Az U19-esek edzőmeccsét egy akadémián dolgozó férfival nézte végig. A férfi később elárulta, hogy csak a fociról beszélgettek a kormányfővel: "Évek óta ismerem Orbán Viktort, soha egyetlen szót sem politizáltunk, a politika nem is érdekel". Az edzés után az U19-es focisták elmondták, gyakran nézi meg őket a miniszterelnök. "Megkérdezi, hogy vagyunk, sok edzésre biztat minket, vagy csak egyszerűen jófejkedik" - mondta az egyik fiú.

Fotó: Mudra László [origo]
A Videoton edzésére igyekezett (Kattintson a képre a galériáért)

Orbán a fiatalok meccse után egy pályával odébb, a Videoton edzésére igyekezett, de előtte felénk fordulva megjegyezte: "Itt majd vigyázzanak, Sousa úr valószínűleg elzavarja magukat". Pár perccel később bebizonyosodott, valóban jól ismeri a Videoton házirendjét. Ha nem is a csapat edzője, Paulo Sousa jött oda, de egy videotonos munkatárs tényleg megkérdezte, mit keresünk az edzésen. Miután megtudta, hogy nem a pályán bemutatott titkos taktikáról, hanem a miniszterelnökről készítünk fényképet, megnyugodva legyintett.

Ezután egyértelműen kiderült, hogy Orbán jól ismeri az akadémiát és a pályák mellett húzódó utakat, ugyanis kerülőúton tért vissza furgonjához, és távozott is az intézményből. Előtte csak annyit mondott széttárt karokkal az [origo]-nak, biztonsági okokból nem árulhatja el, hová megy, és milyen programjai lesznek még a szabadsága alatt.

Fotó: Mudra László [origo]
Minden héten idejön edzeni (Kattintson a képre a galériáért)

Nem nagy téma, hogy itt van

Több felcsúti szerint ha a miniszterelnök a településen tartózkodik, nem nehéz vele összefutni, és már senkit sem lep meg a jelenléte. Egyikük szerint ma már "nem nagy téma, hogy itt van Orbán Viktor". Egy éppen Orbán házánál kerékpározó férfi szerint többször is látta már egyedül sétálni őt: "Látszólag egyedül van, de biztos, hogy minden bokorban lapul egy testőr". A férfi azt mondta, nem szokott odamenni hozzá, mert nem lenne miért köszönetet mondania neki. "Tűzoltó vagyok, és Orbán jól keresztülhúzta a számításaimat" - célzott a korkedvezményes nyugdíj eltörlésére.

A közeli vegyeskereskedésben azt mondták, az utcán és a templomnál látták már többször, de a boltba nem jár vásárolni. Az egyik eladó azt mondta, többnyire csak biztató szavakkal szólítják meg, "nem siránkozunk, pedig sok a szegény ember Felcsúton". Az eladó megjegyezte, ő például nem kereste meg akkor sem, amikor árverezték a házát a devizahitel-tartozása miatt.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a képre a galériáért

"Az augusztus 15-ei templomi búcsúba biztos eljön" - mondta a felcsúti templom gondnokaként bemutatkozó idős nő, aki szerint a miniszterelnök a nagyobb ünnepeken fordul meg náluk a feleségével. A nő szerint a templomnak nem jelent előnyt, hogy Orbán néha feltűnik náluk, mert a felújításhoz szükséges százmillió forintot sehogy sem sikerül összeszedniük. A nő azt mondta, "egy hónapja felállványozták már a templomot, de le kellett bontani, mert nem jött össze a pénz. Ha Orbánnál valaki lobbizott volna, ez biztos nem történik meg".