Kiengedték a maffiavezért

Vágólapra másolva!
Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót - értesült a hvg.hu bírósági forrásból. A lap információi szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.
Vágólapra másolva!

Egészségi állapotára való tekintettel büntetését félbeszakították, és ma hajnalban szabadon távozhatott a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetből az emberölés előkészülete és fegyvercsempészet miatt 2006-ban 12 év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre elítélt Radnai László - írja a hvg.hu.

A lap emlékeztet arra, hogy a bíróság szerint Radnaiék meg akarták öletni a Balaton északi partjának éjszakai életében meghatározó vállalkozót, Túri Tibort, hogy érdekeltségeire rátegyék a kezüket, de lebuktak. A bűnszervezetet a bírósági ítélet szerint Radnai irányította; a legfontosabb döntéseket ő, valamint négy másik társa hozták meg. A vádirat szerint legális és illegális tevékenységet folytattak, amelybe beletartozott a kábítószer-kereskedelem, a prostitúció ellenőrzése, védelmi pénzek szedése vendéglátósoktól, taxisoktól, illetve gazdasági bűncselekmények elkövetőitől.

A büntetés mostani félbeszakítását Radnai kérte, azt a büntetés-végrehajtás (bv) országos parancsnoka harminc napra engedélyezi, de ezt az igazságügyi miniszter meghosszabbíthatja.

Radnai László szabadulását a hvg.hu által megkérdezett jogászok és volt rendőrök egyértelműen annak tulajdonítják, hogy valószínűleg ő vallott rá a július 14-én elfogott Portik Tamásra, aki korábban üzlettársa volt az olajszőkítéssel milliárdokat zsebre tevő Energol Rt.-ben. Az együttműködést pedig a hatóságok azzal hálálták meg, hogy "elintézték" a szabadlábra helyezését, s azért így intézték, hogy az alku a nyilvánosság számára ne derüljön ki.

Az előzetes letartóztatásban lévő Portik Tamást azzal gyanúsítják, hogy felbujtója volt a négy halálos áldozatot követelő 1998-as Aranykéz utcai merényletnek, illetve Prisztás József 1996-os megölésének. Radnai ügyvédje, Jován László a hvg.hu-nak egy héttel ezelőtt tagadta, hogy alkut kötöttek volna, mondván, jogerős ítéletre nem lehet ilyet tenni. Ugyanakkor más ügyben a férfi - esetleg saját magát mentve - "megegyezhet" a hatóságokkal.

A maffiaper fő alakját május közepén hozták fel a szegedi Csillag börtönből a fővárosi Kozma utcai bv-intézetbe. A hvg.hu információi szerint innen vitték át a Nemzeti Nyomozó Iroda Aradi utcai épületébe "beszélgetésre".

A lap értesülése szerint Radnai László és Portik Tamás viszonya évekkel ezelőtt megromlott. Egyrészt azért, mert az olajszőkítéssel milliárdokra szert tevő és később lebuktatott Energol Rt.-ügyet megúszó Portik és a maffiaperben lecsukott Radnai László elszámolási vitába keveredett. Másrészt a maffiafőnök Portik Tamásnak tulajdonítja azt, hogy őt és társait 2004-ben elfogták, majd elítélték. Portik Tamás ugyanis jóban volt Túri Tiborral, akinek Balaton-parti érdekeltségeire Radnaiék úgy akarták rátenni a kezüket - mint azt az a bírósági ítélet is kimondta -, hogy a meggyilkolására embereket béreltek, s Szerbiából fegyvereket csempésztettek be.