Rendőröket jelentett fel Morvai Krisztina a West Balkán-ügyben

Vágólapra másolva!
Segítségnyújtás elmulasztása miatt rendőrök ellen tett feljelentést a West Balkán-ügyben Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti képviselő. Morvai indoklása szerint többen telefonon kértek segítséget a rendőrségtől, de a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek, sőt állítólag egy női hang valakinek azt tanácsolta, hogy ne járjon buliba.
Vágólapra másolva!

Rendőrök ellen tett feljelentést Morvai Krisztina a West Balkán-ügyben. A politikus vasárnapi közleményében azzal indokolta a feljelentést, hogy a három fiatal halálával és többek sérülésével járt tavalyi tragédia estéjén többen telefonáltak a rendőrségi ügyeletre segítséget kérni, ám a szolgálatot teljesítő rendőrök nem intézkedtek.

A tragikus végű rendezvény szervezőit a bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének minősített esete miatt egyenként 2 év 8 hónapi szabadságvesztésre ítélte, ám a büntetőeljárás a tragédia estéjén szolgálatot teljesítő rendőrök büntetőjogi felelősségének vizsgálatára nem terjedt ki.

Morvai Krisztina szerint "a megállapított tényállásból azonban egyértelmű, hogy legalábbis a telefonos ügyeleti szolgálatot ellátó rendőr vagy rendőrök, illetve a környéken, így a Nyugati téri őrsön szolgálatot teljesítő rendőrök mulasztásukkal nem csupán embertelen magatartást tanúsítottak, de bűncselekményt is megvalósítottak".

A budapesti Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A szervezőket elmarasztaló szerdai ítélet bírói indoklásában a negyedrendű vádlott védőjének korábbi felvetése nyomán szóba került, hogy nemcsak a vádlottak felelőssége vizsgálható az ügyben. A rendőrség központi ügyeletére például számos telefonos bejelentés érkezett a tragédia éjszakáján, hogy nagy a tömeg a Nyugati téren, pánik alakult ki.

Voltak, akik telefonon segítséget kértek a rendőrségtől, mert körülöttük rosszul lettek, elájultak az emberek, mire egy női hang azt tanácsolta: "ne járjon buliba!" Amikor pedig telefonon kihívta valaki a rendőrséget, ezt az ügyelet elhárította, és azt tanácsolta a szorult helyzetben lévőnek, hogy másnap menjen be, és tegyen feljelentést.