Pintér: Támadó jellegű titkosszolgálatot építettünk

Pintér Sándor, Civil Biztonsági Szolgálat
Vágólapra másolva!
Támadó jellegű, dinamikus titkosszolgálat született Pintér Sándor keze alatt - állította a belügyminiszter egy szombati interjúban. Pintér azt is kijelentette, hogy meg szeretné reformálni a nemzetbiztonsági átvilágítások rendszerét, hogy a jövőben a titkosszolgálat bármikor a fejesek körmére nézhessen.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt két évben támadó jellegű hírszerzés és elhárítás épült ki Magyarországon - közölte a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában Pintér Sándor belügyminiszter. A politikus szerint ennek részeként átalakították és átnevezték az Alkotmányvédelmi Hivatalt, a statikus hírszerzésből és elhárításból dinamikus, támadó jellegű elhárítást hoztak létre a munka célkitűzéseinek átalakításával.

Pintér szerint a folyamat "nyomon követhető volt", és benne volt a kormány programjában is. A munka azonban még nem ért véget, jelenleg többek között azon dolgoznak, hogy a fontos tisztségeket betöltő személyek átvilágítását hatékonyabbá tegyék.

A miniszter közölte: a "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágítás folyamatát úgy akarják átalakítani, hogy az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek fölött mostantól kezdve Damoklesz kardja lógjon, azaz bármikor ellenőrizhesse őket a titkosszolgálat.

Pintér szerint a jelenlegi rendszerrel az a baj, hogy az ellenőrzés során csak egy adott pillanatban vizsgálják, hogy a jelölt alkalmas-e a beosztás betöltésére, és aki ekkor megfelel, annak a megbízhatósága öt évig érvényes. "Tehát akkor ellenőrizzük, amikor még bele sem ült abba a bizonyos székbe, ahol bizonyítania kell megbízhatóságát, állhatatosságát. Még nem érte kísértés, nem áll fenn a befolyásolás veszélye" - fogalmazott.

Pintér szerint a megoldás az lenne, hogy a nemzetbiztonsági átvilágításra kötelezett személyeknek vállalnia kelljen: a titkosszolgálat bármikor ellenőrizheti őket, amíg a beosztásukat betöltik. A miniszter szerint az erről szóló törvényjavaslaton a nemzetbiztonsági munkacsoport dolgozik, de mielőtt a kormány elé vinnék, a nemzetbiztonsági kabinet elé terjesztik az elképzeléseket.

Bízik a korrupciós ügyek lezárásában
Pintér az interjúban beszélt a korrupcióval meggyanúsított rendőrökről is. A kérdésre, hogy meddig jutott az alvilág a rendőrségen belül, közölte: "bízik benne", hogy nem jutott tovább azon a szinten, ameddig az ügyészségi eljárás már eljutott, és az ügy itt be is fejeződik. "Ez is azt bizonyítja, hogy a rendőrség nem korrupt, csak volt néhány korrupt tagja" - mondta.