Ciánszállító kamion rohant a kocsisorba a röszkei határátkelőnél

veszélyes anyagot szállító török kamion okozott tömegbalesetet az M5-ös autópálya röszkei határátkelője előtt
Vágólapra másolva!
Tömegbalesetet okozott a magyar-szerb határon egy török kamion, amikor belerohant a kilépésre várakozó kocsisorba. A balesetben egy ember meghalt, és sokan megsérültek, 11 kocsi rongálódott meg. A veszélyes anyagot szállító jármű sofőrje vélhetően elaludt a volánnál, a baleset miatt lezárták a sztrádát. A sofőrt őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Halálos tömegbalesetet okozott szombat hajnalban egy kamion az M5-ös autópályán, a röszkei határátkelő közelében - közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A balesetben egy 44 éves férfi a helyszínen meghalt, és sokan súlyos sérüléseket szenvedtek.

A sofőrt később őrizetbe vette a rendőrség. Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóügyeletén az [origo]-nak kora reggel azt mondták, hogy a halálos áldozat mellett összesen 7 súlyos sérült van, akik közül kettőt életveszélyes állapotban vittek kórházba. A legsúlyosabb sérültek egyike egy kislány, a másik pedig egy felnőtt. Rajtuk kívül reggel egy könnyű sérültet is bevittek a mentők, két könnyebb sérült pedig nem igényelt további ellátást.

Az OMSZ délelőtt közölte, hogy további négy könnyű sérültet is elláttak. A sérülteket a szegedi kórház traumatológiájára szállították. A mentők sajtóügyeletén az [origo]-nak megerősítették, hogy a sérültek között több gyerek is van.

A katasztrófavédelem szerint a balesetet okozó kamion veszélyes anyagot szállított. Rakományában gyúlékony anyagok, illetve ciánvegyületek voltak, de a rakományt tartalmazó tartályok szerencsére megfelelően voltak rögzítve, így egyik sem sérült meg, nincs szivárgás. A járművet a röszkei átkelő veszélyes szállítmányok számára kijelölt területére szállítják.

Várakozó kocsisorba rohant

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint szombat hajnalban a röszkei átkelő kilépő oldalán mintegy két kilométeres kocsisor torlódott fel. A török kamion, amelynek sofőrje feltehetően elaludt, ebbe a sorba rohant bele hátulról. A határon főleg a szabadságukra hazautazó, Nyugat-Európából hazatérő vendégmunkások várakoztak kilépésre, így a sérültek nagy része is külföldi.

A balesetet szenvedett járműveken Belgiumból, Németországból és Ausztriából érkezett török származású családok utaztak sok gyerekkel. A műszaki mentés és a helyszínelés idejére a katasztrófavédelem gondoskodott átmeneti elhelyezésükről. A rendőrség délutáni közleménye szerint a balesetben mintegy 32 személy érintett.

Akik nem sérültek meg, azokat - zömében tíz évnél fiatalabb gyerekeket - a röszkei művelődési házban helyezték el - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Az utasokkal pszichológusok foglalkoznak, a gyerekekre a Vöröskereszt önkéntesei vigyáznak, és a rendőrség is ott hallgatja ki tolmácsok segítségével a szemtanúkat.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
További képekért kattintson a fotóra!

Az egyik szemtanú, egy Ausztriából családjával nyári vakációra hazatérő gyerek, Umut Cakmahlar az MTI-nek azt mondta, aludt, amikor autójukkal a röszkei átkelő közelébe értek. Hatalmas csattanásra ébredt. Az autót a fiatal fiú édesapja vezette, aki a robajt halva egy kicsit előre tudott gurulni a belső sávban; ennek köszönhető, hogy az első ütközések után balra tartó kamion ugyan összetörte gépkocsijukat, de egyikük sem sérült meg. A fiú azt is elmondta, hogy a baleset után 10 perccel már a helyszínen volt a segítség, és a magyar hatóságok gondoskodtak róluk.

Lezárták a pályát

Szenti Szabolcs szóvivő azt mondta, hogy a balesetben összesen tizenegy gépkocsi rongálódott meg, több sérültet a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a felismerhetetlenségig összetört járművekből. A kamion sofőrje nem sérült meg az ütközés során, ellene halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozásának gyanúja miatt indul büntetőeljárás. A rendőrség az eset összes körülményét vizsgálja.

Az M5-ös autópálya érintett szakaszát a határ felé vezető oldalon lezárták a baleset miatt, a rendőrség a Szerbiába tartó forgalmat a tompai határátkelő felé terelte. A hatóságok azt tanácsolták az autósoknak, hogy már Kecskemétnél vagy Kiskunfélegyházánál hajtsanak le az autópályáról, és a főutakon közelítsék meg a tompai átkelőt.

A terelés miatt röviddel a baleset után Tompánál is két órás várakozás alakult ki. A rendőrség délutáni közleménye szerint ugyanakkor 12.15-kor újra megnyitották a forgalmat az autópályán is.