Halradart, térkövet és garázskaput szereztek csalással

Vágólapra másolva!
Térkövet, traktort, halradart, motorcsónakot, garázskaput és más árukat szállíttatott magához, majd hamis banki átutalási igazolással fedezte magát az a két csaló, akiket a napokban fogtak el a Békés megyei rendőrök. A gyanúsítottak több tízmillió forint értékű árut szereztek a csalással, de a rendőrök szinte mindent megtaláltak náluk.
Vágólapra másolva!

Egy megszűnt cég érvénytelen okirataival csalt ki több tíz millió forint értékű árut egy kenderesi és egy túrkevei férfi hiszékeny kereskedőktől - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság. A két férfit a a napokban fogta el rendőrség, és a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat többrendbeli csalás megalapozott gyanúja miatt.

A csalókat a rendőrség egy akció keretében Füzesabony mellett fogta el. Az egyik elkövetőről kiderült, hogy már többször volt büntetve; hasonló módszerrel 110 millió forint kárt okozott.

A békéscsabai kapitányság egy építési anyagokat gyártó és forgalmazó helyi vállalkozás bejelentése alapján indított nyomozást. A csalók Kenderes-Bánhalmára 300 négyzetméter térburkoló követ rendeltek 1 millió forint értékben. A szállítás napján váratlanul arról értesítették a békéscsabai céget, hogy a lepakolásnál nem tudnak jelen lenni, és nem tudják készpénzzel kifizetni a vételárat, bankból utalják át a pénzt.

Az átutalásról szóló, faxon elküldött banki bizonylatról azonban kiderült, hogy hamis, a pénz soha nem érkezett meg az eladó számlájára. A tettesek hasonló módszerrel vásároltak Békés megyében 12,5 millió forint értékben traktort és vetőgépet - a vételárat szintén nem fizették ki.

A nyomozás során kiderült, hogy a csalók más cégnél is próbálkoztak Békés megyében, de nem volt mindenhol szerencséjük. Egy kereskedő visszafordította a több mint 1,3 millió forint értékű kerékpárszállítmányát, mert közben rájött, hogy csalókkal áll szemben. Ugyanígy tett egy másik cég képviselője, tőlük a két férfi 2,8 millió forint értékben elektromos kerékpárt akart kicsalni, egy gabonatermelő pedig 24 tonna kukoricát szállíttatott vissza.

Az eddigi adatok szerint a csalók az ország más területein is több cég képviselőjét tévesztették meg, így jutottak 5 milliót érő munkagéphez, 700 ezer forintot érő garázskapuhoz, 1,1 millió értékű műanyag csónakhoz motorral és halradarral. Ugyancsak csalással szereztek 1,4 millió forint értékben fűnyíró traktort, 5 milliós szerszámkészletet és egyéb, kisebb értékű tárgyakat.

A rendőrök a kicsalt tárgyakat szinte hiánytalanul lefoglalták, és visszaadták a sértetteknek. Az elkövetők egy már megszűnt cég nevében, hamis banki bizonylatokkal követték el a csalásokat.