Medián: A szavazók fele nem kér a Fideszből

Vágólapra másolva!
A Medián felmérése szerint júniusban is vesztett támogatottságából a Fidesz, míg az MSZP bázisa tovább nőtt. A teljes szavazókorú népességben a kormányoldal előnye mindössze 6 százalék az MSZP-hez képest.
Vágólapra másolva!

A Medián júniusi felmérése szerint a kormányoldal ebben a hónapban is tovább veszített a támogatottságából, miközben tíz éve nem látott szintre, 44 százalékra nőtt a bizonytalan pártválasztók aránya. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet júniusban készített reprezentatív felméréséből, amely a HVG című hetilap legfrissebb, csütörtökön megjelent számában olvasható, az látszik, hogy a választópolgárok mindössze 40 százaléka tartja biztosnak, hogy részt venne a választásokon, így összességében a szavazáson részt vevő és a pártok közül választani is tudó szavazókorúak aránya jelenleg mindössze 30 százalék.

A lap által közölt felmérés szerint az embereknek már a 80 százaléka látja úgy, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, és bizakodókat szinte csak a kormánypárti szavazók között lehet találni, de a Fidesz támogatóinak 40 százaléka is "rossz irányt érzékel", és a kormányoldal mögött ma már csak a szavazópolgárok 21 százaléka áll, s eközben a kormányváltás idején mért 23 százalékról mára 51 százalékra nőtt azok aránya, akik állításuk szerint semmiképpen sem szavaznának a Fideszre.

A teljes szavazókorú népességben ugyan a Fidesz még mindig vezet, de mindössze 6 százalékkal van mögötte lemaradva az MSZP, akit a Jobbik 10, az LMP 6, a Demokratikus Koalíció pedig 2 százalékkal követ. A választani tudó biztos szavazók között a Fidesz előnye az előző havihoz képest négy ponttal visszaesve is magas: 37 százalék voksolna a kormánypártra, míg az MSZP támogatottsága egy hónap alatt 2 százalékkal nőtt, így már 27 százalék szavazna a szocialistákra. A Jobbik egy hónappal ezelőtti 21 százalékos támogatottsága egy ponttal csökkent, az LMP és a DK pedig egy-egy százalékkal több, 9, illetve 4 százalékos támogatására számíthat.