A hétköznapi teljesítményekre figyelne Áder

Vágólapra másolva!
Több törvényt ír alá, mint küld vissza, fontos a kohéziós források megőrzése, nem foglalkozik a földbérletek ügyével - többek között ezekről beszélt Áder János az InfoRádiónak adott egyórás interjúban csütörtökön. A hétköznapi teljesítményekre hívná fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A tudás, a teljesítmény és a szorgalom megbecsülésének fontosságáról beszélt Áder János csütörtökön az InfoRádiónak adott interjújában. A felvételről sugárzott műsorban többek között szó esett egy vízügyi problémákkal foglalkozó jövő évi, magyarországi ENSZ-konferenciáról, az európai kohéziós források megőrzésének fontosságáról, a vitatott földbérletekről, a visszaküldött törvényekről, az államfő izraeli meghívásáról.

A köztársasági elnök a az egyórás beszélgetés elején közölte, legfontosabb feladatának tekinti, hogy felhívja a figyelmet a hétköznapok elismerésre méltó, ám nyilvánosságot mégsem kapó teljesítményeire. Ezért látogatott a Tolna megyei Belecskára, ahol a szőlősorok között kapálva népszerűsített egy követendő munkahelyteremtő példát, de elismerően beszélt Csányi Sándor szegény sorsú, tehetséges gyermekeket segítő programjáról is.

A földbérletek körüli éles vitáról azt mondta "ez nem az a kérdés, amivel nekem köztársasági elnökként foglalkoznom kellene". Szerinte ezek eredményét csak évek múltán lehet majd megítélni.

Az európai kohéziós források megőrzéséről is beszélt. Azt mondta, Magyarországnak erősítenie kell a "kohézió barátainak táborát", akik egységesen léphetnek fel. Szerinte Brüsszelt elsősorban arról kell meggyőzni, hogy ezekre a forrásokra a válságkezelés eszközeként tekintsen. Figyelmeztetett, ha a Európai Bizottság jelenlegi elképzelése valósulna meg, akkor Magyarország támogatása 20-30 százalékkal, vagyis 5-7,5 milliárd euróval csökkenne 2014-2020 között.

Sokkal több törvényt írt alá - mondta a hivatalba lépése óta visszaküldött törvényekről. Az elfogadott törvényjavaslatoknál elsősorban a formai követelményeket vizsgálja, vagyis azt, hogy megfelelnek-e a házszabály és a jogalkotási törvény rendelkezéseinek. A tartalmi vizsgálat, tehát az alkotmánynak, nemzetközi szerződéseknek való megfeleltetés, valamint a joganyagban szereplő ellentmondások felkutatása csak ez után következhet. Szerinte az alaptörvény értelmében az aláírásra váró jogszabályok célját nem értékelheti.

Áder közölte azt is, hogy elfogadta az izraeli államfőtől a jeruzsálemi Raoul Wallenberg-megemlékezésre szerdán kapott hivatalos meghívót. "Miután köztársasági elnökként vállaltam a Wallenberg-év fővédnöki tisztét, mi sem természetesebb, mint hogy ezt a felkérést elfogadom" - mondta.

Az interjú végén azt mondta, sajnálta otthagyni az európai parlamenti képviselőséget, mert akár egy újabb ciklust is Brüsszelben szeretett volna tölteni. Az államfői tisztséget azonban nem tudta elutasítani. A köztársasági elnök türelmet kért azoktól, akik aktívabb szerepvállalást várnak a feleségétől, akinek legkisebb, tízéves gyermekükre is figyelnie kell, amíg ő államfői teendői miatt elfoglalt.