Lázár lesz Orbán közvetlen segédje, Szijjártó a nyakába veszi a világot

Vágólapra másolva!
Újraosztotta a posztokat kormányában a miniszterelnök: akaratát Lázár Jánosnak kell majd átvernie a kormányon és a bürokrácián, a munkát jogi államtitkára felügyeli, külföldi útjait pedig Szijjártó Péter intézi majd.
Vágólapra másolva!

Házbizottsági munka, egyeztetés a Fidesz-KDNP-frakcióval, kormányzati honlapok egységes szerkezetéért való felelősség és a külföldre irányuló kormányzati kommunikáció koordinációja - ezekkel a feladatokkal bővül a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hatásköre. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny legfrissebb számában olvasható.

Lázárnál futnak össze a szálak

Lázár János államtitkárnak, a Miniszterelnökség új vezetőjének a dolga lesz az is, hogy a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszterrel, vagyis Navracsics Tiborral együttműködve képviselje a kormányt az Országgyűlés házbizottságában, és koordinálja a kormányzati szervek és a kormánypárti frakciók közötti egyeztetést. Felelős lesz a kormányzati honlapok egységes szerkezetének és arculatának kialakításáért, fejlesztéséért, a tartalom összehangolásáért, és el kell látnia a külföldre irányuló kormányzati kommunikációval kapcsolatos koordinációs feladatokat is.

Ezt szervezetileg az ugyancsak a Miniszterelnökséghez tartozó Giró-Szász András kormányszóvivőn keresztül gyakorolja, ugyanis a szóvivő alá tartozik a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárság is Kumin Ferenc politológus vezetésével, akinek kinevezése - június 15-i hatállyal - szintén a Magyar Közlöny friss számában jelent meg. A kormányülésről készült összefoglalót ezentúl nemcsak a közigazgatási és igazságügyi miniszter, hanem Lázár is aláírja majd.

Navracsicsnak az utóbbi időben több konfliktusa volt Lázár Jánossal, de a miniszterelnök ezt nem bánta, hiszen ő - ismerői szerint - kifejezetten szereti, ha a beosztottjai megküzdenek egymással. Erről itt olvashat bővebben.

Jogi államtitkárán keresztül tartja a gyeplőt Orbán

Győri Tibor, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára jogi szempontból véleményezi majd a kormányprogram végrehajtásához szükséges, kiemelt jelentőségű törvényeket, kormányrendeleteket, határozatokat. A közlönyben megjelent rendelet szerint Orbán Viktor Győri Tiboron keresztül ellenőrzi majd a kormányzati tevékenységet. Ugyancsak a kormányprogram végrehajtása érdekében az államtitkár jogi szempontból figyeli a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok és megbízottak munkáját, amellyel kapcsolatban észrevételeket tehet a kormányfőnek, továbbá "figyelemmel kíséri a kormányzat jogi intézkedését igénylő bizottsági és képviselői javaslatokat".

A Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára közreműködik a miniszterelnök említett, a kormányzati ellenőrzésre vonatkozó feladatában, és a Kehi elnöke útján rendszeresen eligazítást tart a minisztériumok ellenőrzésért felelős vezetőinek, kifogásolási joggal élhet a minisztériumi ellenőrzésért felelős vezetők kinevezésére, felmentésére, illetve áthelyezésére vonatkozóan, kezdeményezheti is a felmentésüket, és ő ellenőrzi a kabinet személyzetpolitikával kapcsolatos döntéseinek végrehajtását is.

Szijjártó intézi Orbán külföldi útjait

Szijjártó Péter feladatai között említi a rendeletmódosítás a kormányfő külügyi és külgazdasági stratégiájának kialakítását és végrehajtását, a miniszterelnök nemzetközi programokon való részvételére vonatkozó javaslattételt, külföldi látogatásainak, valamint a kormányfőhöz érkező külföldi partnerek magyarországi programjának lebonyolítását.

Emellett az ő dolga, hogy előkészítse a geostratégiai jelentőségű, minisztériumközi koordinációt igénylő, határon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolódó, miniszterelnöki szintű nemzetközi tárgyalásokat, egyezményeket, valamint az is, hogy koordinálja a nemzetgazdasági jelentőséggel bíró, külföldi érdekeltségű magyarországi beruházások megvalósulásához szükséges minisztériumközi tevékenységet.

Orbán Viktor április végén erősítette meg, hogy a kormányzati munka felénél átalakítja kormányát, így a közvetlen környezetét is.