Felmérik a zsidóellenességet Magyarországon

Vágólapra másolva!
A rendszer kiépítéséhez a Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos amerikai zsidó szervezetek segítségét is várja.
Vágólapra másolva!

A magyarországi zsidó szervezetek és intézmények megújításáról, valamint az antiszemita vagy kisebbségellenes jelenségekre vonatkozó monitoringrendszer kiépítéséről egyeztetett egyebek mellett Gál András Levente kormánybiztos az amerikai zsidó közösség képviselőivel kétnapos washingtoni hivatalos látogatásán - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán.

A tájékoztatás szerint a résztvevők áttekintették a magyar kormány magyarországi zsidó szervezetek és intézmények megújítása területén elért eredményeit és a további tennivalókat.

A Jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos beszélt arról az előkészítés alatt álló monitoringrendszerről is, amely szavai szerint nemzetközi összehasonlításban is "hiteles és tényszerű képet tud adni arról, hogy Magyarországon milyen antiszemita vagy kisebbségellenes jelenségek történnek, milyen az ezzel kapcsolatos társadalmi megítélés és az intézményi reakciók".

Gál András Levente jelezte, hogy az ügyben számít az amerikai tapasztalatokra, és kérte, hogy vizsgálják meg, milyen módon tudnak a korábbiaknál eredményesebben fellépni olyan internetes médiumokkal kapcsolatban, amelyek az Egyesült Államokban üzemelő szerverekről antiszemita tartalommal jelennek meg Magyarországon.

A KIM emlékeztetett, hogy a kormány tavaly februárban fogadott el határozatot a zsidó közösségekkel folytatott párbeszéd megújításának szándékáról, Gál András Levente kormánybiztos azóta rendszeresen egyeztet a zsidó közösségek képviselőivel a Zsidó Közösségi Kerekasztal keretében.