Államosítják az egyetemek gyakorlóiskoláit

Vágólapra másolva!
Az egyetemek helyett közvetlenül az állam finanszírozza majd a gyakorlóiskolákat - értesült a Magyar Narancs.
Vágólapra másolva!

Elveszik az egyetemektől az eddig általuk fenntartott gyakorlóiskolákat - írja a Magyar Narancs hetilap internetes kiadása. Az értesülést megerősítette a lapnak az oktatási államtitkárság is.

"A gyakorlóiskolák eddig is állami fenntartásúak voltak. Minden további velük kapcsolatos intézkedés az intézményvezetők tájékoztatása mellett történt és történik. A gyakorlóiskolák finanszírozása a közvetett egyetemi támogatás helyett valóban központi költségvetési irányból fog érkezni" - idézte a Magyar Narancs Gloviczki Zoltán helyettes államtitkárt.

A lap szerint hetek óta tart a szóbeszéd a gyakorlóiskolák államosításáról, és már van is erről törvényjavaslat, amelyet azonban még nem hoztak nyilvánosságra.

A Magyar Narancs szerint a cél a minisztériumi kontroll kiterjesztése lehet, az intézkedés ugyanakkor jelentősen meggyengíti a kapcsolatot a fogadóintézmények és a felsőoktatás között, amelyeknek hallgatói ezekben az iskolákban végzik a pedagógusdiploma megszerzéséhez szükséges gyakorlótanítást.