Nehéz bezáratni egy szórakozóhelyet, ha már kinyitott

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint nem elég, ha egy zenés hely tulajdonosa bejelenti a nyitást, működési engedélyre is szükség van. Szabó most Keszthelyen talált egy helyet, ami visszaél a szabályokkal.
Vágólapra másolva!

A kereskedelmi vendéglátóhelyek, zenés szórakozóhelyek engedélyezési eljárásának visszaállítását kezdeményezte Szabó Máté. Az ombudsman az egészséges környezethez való jog érvényesülésének érdekében fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez.

Az ombudsman egy keszthelyi bisztró megnyitásának és működésének körülményei miatt kezdeményezte az engedélykötelezettség visszaállítását. Szabó Máté szerint a keszthelyi jegyző a bisztró megnyitásakor és működésekor sem gyakorolta megfelelően környezetvédelmi és kereskedelmi hatásköreit, így az ombudsman szerint sérült a jogbiztonság, valamint az egészséges környezethez és a tisztességes eljáráshoz való jog.

A keszthelyi bisztrónál Szabó Máté szerint az volt a gond, hogy a jegyző nem győződött meg arról, hogy a bejelentő jogosult-e a tevékenység folytatására, rendelkezik-e zajkibocsátási határértékkel, és bár a kereskedelmi törvény alapján hatósági ellenőrzést kellett volna tartania a helyszínen, azt nem végezte el.

Az ombudsman szerint annak ellenére, hogy a jegyző csendháborítás és a zeneszolgáltatás miatt összesen hét esetben szabott ki szabálysértési bírságot, figyelmen kívül hagyta a lakók pihenéshez való jogát és nem élt a kereskedelmi törvény biztosította jogköreivel, így például nem korlátozta az éjszaki nyitva tartást.

Szabó Máté a keszthelyi ügy példájából következtetve megállapította, hogy a környezetvédelmi törvénybe ütközik az rendelkezés, amely szerint a vendéglátó egységek, zenés szórakozóhelyek üzemeltetéséhez nem szükséges működési engedély, hanem elegendő a megnyitás bejelentése a hatóságnál. A bejelentés jogintézménye pedig nemcsak környezetvédelmi, de közbiztonsági kérdéseket is felvet - fogalmazta meg az ombudsman.

Szabó Máté szerint az is aggályos, hogy a kereskedelmi tevékenységek bejelentésekor nem érvényesülnek megfelelően az ügyféli jogok, így a jogorvoslathoz való jog, holott ez a tevékenység jellegéből eredően különösen érinti a közvetlen környezetben lakók jogát, jogos érdekeit.

Az ombudsman ezért a nemzetgazdasági miniszterhez fordult és a kereskedelmi vendéglátóhelyek, zenés szórakozóhelyek engedélyezési eljárásának visszaállítását kezdeményezte. Egyúttal felkérte a minisztert, hogy a jogszabály-módosítás során legyen tekintettel a környezetvédelmi törvényre és az üzemeltetéssel érintettek jogorvoslathoz való jogának biztosítására.