Megússza Orbán a merengő értelmiségieket

Vágólapra másolva!
Módosította a felsőoktatási keretszámokat a kormány, így szeptembertől ötezerrel többen kaphatnak állami ösztöndíjat a felsőoktatásban.
Vágólapra másolva!

Ötezerrel többen tanulhatnak állami ösztöndíjjal szeptembertől a főiskolákon és az egyetemeken, miután a kormány módosította a felsőoktatási keretszámokat. Az oktatási államtitkárság közleménye szerint így több hallgatót vesznek fel műszaki, informatikai, agrár-, valamint egészségügyi képzésekre.

A közlemény szerint ötezerrel megemelt, teljes egészében államilag támogatott férőhelynek köszönhetően felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen 34 087 helyett 39 087-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben térítésmentesen.

A módosítás értelmében 2400-zal több hallgatót vesznek fel államilag támogatott műszaki képzésre, 950-nel többet pedig informatikusnak. Az agrárképzésben 700-zal, az egészségügyi képzésben 400-zal emelkedik az állami ösztöndíjas helyek száma. A sporttudományok területére a mindennapos testnevelés bevezetése miatt indokolt a 150 fős átcsoportosítás - közölték. Az átcsoportosítás érinti a határon túli kihelyezett képzéseket is: magyar nyelvű kihelyezett szakokon 400 teljes állami ösztöndíjas helyet biztosít a hallgatóknak a kormány.

"A kormány elkötelezett abban, hogy elsősorban azokon a szakokon támogassa közös pénzünkből a fiatalok tanulását, melyek nemzetstratégiai céljaink megvalósítását és a felsőoktatásból kilépő hallgatók biztos elhelyezkedését, megszerzett tudásának hasznosulását segítik" - olvasható a közleményben.