Szülői beleegyezéshez kötnék az iskolák egyházi kézbe adását

Vágólapra másolva!
A szülők legalább felének bele kellene egyeznie, hogy egy adott iskola egyházi kezelésbe kerüljön egy fideszes javaslat szerint. Egy másik javaslat tantárgyakhoz kötné az erkölcstant.
Vágólapra másolva!

A szülők legalább felének a beleegyezéséhez kötné a települési óvodák és iskolák valamely egyháznak való átadását a fideszes Pánczél Károly. A kormánypárti politikus kedden nyújtotta be a köznevelési törvényhez a módosító javaslatát, amelyben azt rögzítené, hogy akkor köthető köznevelési szerződés vallási, világnézeti szempontból elkötelezett intézmény fenntartójával, ha azt az oda beíratott tanulók szüleinek - illetve a nagykorú diákoknak - több mint fele támogatja.

Pánczél Károly indoklásában azt írta, hogy a módosító javaslat a többségi elvet érvényesíti a köznevelési feladatellátásra vonatkozó szerződés megkötésének feltételéül. Előterjesztése nem változtatna azon, hogy nem sújthatja aránytalan teher, vagyis pluszköltség azokat, akik nem akarják egyházi iskolába járatni a gyermeküket.

Egy másik módosító javaslatban a szintén fideszes Pósán László a köznevelési törvényben azt rögzítené, hogy az erkölcstant az állami általános iskolákban az egyes tantárgyakhoz kapcsolódva kell feldolgozni. Jelenleg a jogszabály azt mondja, hogy az állami általános iskolákban kötelező az erkölcstanóra vagy a helyette választható hit- és erkölcstan. Ezzel szemben Pósán László indoklásában azt hangsúlyozza, hogy az erkölcstan az oktatási folyamat része, a hit- és erkölcstan viszont az adott egyház ügye.