Segítséget kért Navracsics az ír gázoló miatt

Vágólapra másolva!
Az EU-tól vár segítséget Navracsics Tibor az ír gázoló ügyében, a miniszter kedden levelet küldött az ír igazságügy-miniszterhez, valamint Viviane Reding EU-biztoshoz Francis Ciarán Tobin ügyében, akit az ír legfelsőbb bíróság nem adott ki Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden levélben fordult Alan Shatter ír igazságügyi miniszterhez és Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztoshoz a 2000-ben Leányfalun két kisgyermeket elgázoló ír Francis Ciarán Tobin ügyében.

Az Alan Shatternek címzett levélben a tárcavezető azt írta, sajnálattal vette tudomásul, hogy az ír legfelsőbb bíróság úgy döntött, az Írországban tartózkodó Tobin, aki egy két- és egy ötéves kisgyermeket gázolt halálra, nem adható át Magyarországnak, és hogy nincs olyan további jogi eszköz az ír jogrendszerben, amelyet alkalmazni lehetne a férfi ügyében.

Ha egy uniós tagállam nem képes átadni állampolgárát börtönbüntetés letöltése céljából, vagy nem tudja maga elítélni, és a saját jogrendszere megakadályozza, hogy más büntetőjogi lépést tegyen a külföldön elkövetett bűncselekmény ügyében, ennek az a következménye, hogy az elítélt megmenekül súlyos tettének mindenfajta büntetőjogi következményétől - mutatott rá.

Reding segítségére számít Navracsics

A miniszter hangsúlyozta: az esetet még mindig nagy figyelem övezi Magyarországon, ezért is sajnálatos, hogy a két ország között már 2004 óta húzódó átadási ügy úgy zárult le, hogy Tobinnak nem kell büntetőjogi következményekkel számolnia a tettéért, amely egy család tragédiáját okozta.

Navracsics Tibor a Viviane Redingnek küldött levelében kiemelte: "több, mint sajnálatos" és "teljes mértékben összeegyeztethetetlen" az európai elfogatóparancsról szóló 2002-es tanácsi kerethatározat szellemével, hogy bár a szabályozást egy tagállam elfogadta, bűncselekményt okozó állampolgára mégis mentesülhet a büntetőjogi következményektől.

A miniszter arra kérte a biztost: vizsgáljon meg minden körülményt az ügyben, és fontoljon meg minden lehetséges eszközt, hogy hatékony lépéseket tehessenek az uniós jog keretei között, és így a jövőben ne fordulhasson elő ilyen eset.

Tobin távozása nem minősült szökésnek

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A vizsgálat megállapította, hogy a baleset okozója nagy sebességgel előzésbe kezdett, eközben elvesztette uralmát járműve felett, felhajtott a járdára, és ott ütötte el a két gyermeket, akik közül a kisebbik babakocsiban ült. Tobin 2000 novemberében távozott Magyarországról, miután kiküldetése lejárt. Két évvel később távollétében három év szabadságvesztésre ítélték.

Az ír legfelsőbb bíróság azzal indokolta a határozatát, hogy a baleset idején hatályos ír jogszabály értelmében az átadásra csak akkor lett volna lehetőség, ha Tobin megszökött volna abból az országból, amely európai elfogatóparancsot adott ki ellene. Tobin azonban óvadékot tett le, mielőtt elhagyta az országot, ezért távozása nem minősül szökésnek.