Kutyákkal keresik az elkóborolt barna medvét

Vágólapra másolva!
Szakértők kutyák segítségével keresik a Szlovákiából állítólag Magyarországra szökött barna medvét. Az állatot Szob környékén keresik, de egyelőre nem találják.
Vágólapra másolva!

Egy körülbelül nyolcfős, szakértőkből álló csapat, valamint két képzett keresőkutya indul a Pest megyei Szobra, hogy kiderítse, valóban átkóborolt-e egy medve a környékre szlovák területről - közölte az akcióban részt vevő Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora kedden.
Szilágyi István elmondta, hogy a csütörtökön induló kutatócsapat a kitűnő helyismerettel rendelkező Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Veresegyházi Medveotthon, a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Fehérkereszt szakembereiből verbuválódott, de csatlakozik hozzájuk egy elismert filmes állatkoordinátor is.

A szobi találkozóra két keresőkutyát és altató lövedékekkel töltött puskát is magukkal visznek arra az eshetőségre, ha megtalálnák a medvét, és egy időre - a szállítás miatt - mozgásképtelenné kellene tenni. A kurátor szerint, ha valóban hazánkba tévedt egy medve, riadt lehet, ezért senkinek sem javasolják, hogy hajszolni kezdje az állatot, mert az emberek viselkedésétől függően kiszámíthatatlanná válhat.

Lehet, hogy mégis Szlovákiában van

Szilágyi István hozzátette: az is előfordulhat, hogy noha a medve valóban átjött a Szobhoz közeli határon, az eltelt időszakban vissza is ment. Ha netán így történt, akkor a térségbe látogató csoport igyekszik megnyugtatni a hírek hatására megrémült lakosságot. Ha viszont rábukkannak a medvére, a tervek szerint először a speciális lövedékkel elaltatják, majd visszaviszik a határ túloldalára, a társaihoz - mondta.

Guzsik Alfréd, az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza kedden délelőtt arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Börzsöny hegység és az Ipoly folyó térségében mindeddig nem látták nyomát a Szlovákiából állítólag elkeveredett medvének.

A pozsonyi Új Szó hétfőn azt írta, már a Börzsöny erdeiben csatangol az a közel 100 kilós barna medve, amely ellen hajtóvadászat indult a szlovákiai Zalaba községnél.