Vágólapra másolva!
A Kúria döntése alapján Budaházy György nem követett el államellenes bűncselekményt, amikor 2006 és 2007 között, az interneten közzétett írásaiban a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és a rendőrség legyőzésére hívta fel olvasóit.
Vágólapra másolva!

A Kúria kedden a korábbi jogerős elmarasztaló ítéletét megváltoztatva felmentette Budaházy Györgyöt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására tett előkészület vádja alól, mert a legfőbb bírói fórum szerint nem követett el bűncselekményt.

Budaházy Györgyöt a 2006 szeptembere és 2007 márciusa között az interneten közzétett tucatnyi írása miatt vádolta meg az ügyészség államellenes bűncselekménnyel, mert álláspontja szerint ezekben a szövegekben a vádlott az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására buzdított például azzal, hogy a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására és a rendőrség "legyőzésére" hívta fel olvasóit. Budaházy György az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.

A Fővárosi Bíróság (FB) első fokon úgy vélte, hogy a bár a szólásszabadság határait feszegetik az írások, a vádbeli bűncselekményt nem valósítják meg, ám ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Az új eljárásban az FB már kimondta Budaházy György bűnösségét, és egyéves, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, amelyet a tábla másodfokon helybenhagyott és jogerőre emelt. Ez ellen a döntés ellen fordult felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz Budaházy és védője.

Az LB jogutódjának, a Kúriának a keddi nyilvános ülésén idéztek a másodfokú ítélet indoklásából, amely szerint Budaházy György egyebek között azt írta: "blokád alá kell vonni a vörös Budapestet", "ki tudott itt bármit is elérni erő felmutatása nélkül, az egész világ az erőszak felé halad", "többet ér egy diktatúra, ha az hazafias, mint egy demokrácia, amely elherdálja a jövőt", "takarodjanak (az országból) ha élve meg akarják úszni", "a médiasöpredéket be kell gyűjteni", cél egy új rendszerváltás, egy új alkotmány, amely az ezeréves történelmi alkotmányon alapul.

Budaházy György a 2002-es Erzsébet hídi blokáddal vált ismertté, amikor társaival együtt az országgyűlési választások szavazatainak újraszámlálását követelve megbénította a főváros közlekedését. Később rendszeresen feltűnt a kormányellenes tüntetéseken, amelyeket részben már ő maga szervezett. Idén tavasszal 200 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték, mivel 2006. szeptember 18-án éjjel, az MTV székházának ostroma alatt megpróbálták lerombolni a Szabadság téri szovjet emlékművet, kalapácsokkal, kövekkel ütötték, lefeszítették a szovjet címert, csillagot és a bronz domborműveket, és ezzel 7 millió forintos kárt okoztak.

A jelenleg is házi őrizetben lévő Budaházy ellen egy másik eljárás is folyik, amelyben terrorizmus a vád: az ügyészség szerint Budaházy és társai dobtak Molotov-koktélokat, illetve lőttek rá országgyűlési képviselők házaira, illetve bombákat is készítettek, de ezeket már nem tudták használni. Budaházy nem ismerte el a neki felrótt cselekményeket, csak azt mondta: rongálást próbálnak terrorizmusként beállítani. A férfi többször is megkérdőjelezte a vád tanúinak szavahihetőségét. Védekezését erősíti, hogy egy vádlott és egy tanú is visszavonta korábban a rendőrségen tett vallomását, amit állítólag fenyegetés hatására tettek.