Blikk: Nem volt gázmaszk a megfulladt tiszaújvárosi munkásokon

Vágólapra másolva!
A lap az egyik elhunyt munkás családjára hivatkozva azt írja, hogy hiányos munkavédelmi feltételek mellett dolgoztak a Tiszai Vegyi Kombinátban két héttel ezelőtt megfulladt munkások. Az üzem dolgozói és a felújítást végző alvállalkozók munkavédelmi eszközei hiányosak voltak, nem viseltek például gázmaszkot sem - írja a lap.
Vágólapra másolva!

"Valaki utasítást adott az apámnak, hogy menjen be a fóliasátor alá, ahol a halálos nitrogént belélegezte. Aki ezt tette, nem ellenőrizte a munkaterületet, és halálba küldte az apámat. Ráadásul valamilyen tömítés is hiányzott, ahogy azt a kollégáitól megtudtam" - mondta a Blikknek az egyik elhunyt munkás lánya.

Ahogy arról az [origo] is beszámolt, két hete a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) egyik üzemében végzett karbantartás során, egy tartály fóliázása közben meghalt egy külső vállalkozó cég két munkatársa. Az alvállalkozó egy harmadik alkalmazottja és a TVK egyik dolgozója is megsérült a balesetben, őket kórházba szállították.

A Blikk információi szerint az egyik férfi halálával kapcsolatosan már az előzetes szakértői szemlék alkalmával is több súlyos hiányosság derült ki. A TVK dolgozói és a felújítást végző alvállalkozók munkavédelmi eszközei egyaránt hiányosak voltak, nem viseltek például gázmaszkot sem - írja a lap.

"A történteket orvos szakértő, műszaki szakértő bevonásával folytatjuk foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt" - mondta a lapnak a Borsod megyei rendőrség szóvivője, aki hozzátette: még nincs gyanúsítottja az ügynek, a felelősség megállapítása folyamatban van. A Tiszai Vegyi Kombinát annyit válaszolt a Blikk kérdéseire, hogy "a baleset körülményeit szakértők is vizsgálják".