Orbán örül, hogy a Fidesz nem bólintott rá egyből a költségvetésre

Vágólapra másolva!
A kormánypárti frakciók ülésén Orbán Viktor megígérte, hogy a kormány többet fog tenni a munkahelyteremtésért, és kérte Matolcsy Györgyöt, hogy dolgozza ki, hogyan lehetne beépíteni a képviselők javaslatait a költségvetésbe.
Vágólapra másolva!

A jövő évi költségvetésről tárgyalt a Fidesz és a KDNP frakciója hétfőn délelőtt, az ülésen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György gazdasági miniszter is. A kormánypárti frakciók már a múlt héten pénteken is tartottak egy rendkívüli ülést, akkor több kérést is megfogalmaztak a jövő évi költségvetéshez: többek között azt szeretnék elérni, hogy a kormány tegyen lépéseket a munkahelyteremtés érdekében, például segítse kedvezményekkel a leszakadó régiókat és munkavállalói csoportokat (a frakció kéréséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben).

A hétfői frakcióülésről távozóban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, kérte Matolcsy György gazdasági minisztert, hogy már ma kezdjék meg azoknak a javaslatoknak a kidolgozását, amelyeket a frakció javasolt a kormánynak megfontolásra. A frakció felvetéseivel kapcsolatban azt mondta: örült neki, hogy a képviselőcsoport nem egy az egyben fogadta el a kormány által benyújtott költségvetést, hanem kiállt fontos társadalmi célokért. A miniszterelnök azt mondta, hogy ezeknek a kérdéseknek egy részét szerdáig, egy részét pedig július 9-ig szeretné a parlament előtt tudni, hogy a parlament már úgy menjen nyári szünetre, hogy ezekben az ügyekben már megtette a kellő lépéseket.

Az ülésről távozó képviselők szerint sem a miniszterelnök, sem Rogán Antal frakcióvezető nem említett olyan konkrét javaslatokat, amelyekből kiderülne, hogyan képzelik el a munkahelyteremtés ösztönzését, de a képviselők különböző könnyítésekre, például járulékkedvezményekre számítanak ezen csoportok foglalkoztatásával kapcsolatban. A gazdasági bizottság egyik tagja az [origo]-nak azt mondta, "jól hangzanak" a kitűzések. "Ezeknek a rétegeknek eddig tényleg nem adtunk semmit" - mondta a képviselő. Megjegyezte azonban, hogy minden újabb kedvezmény bevételkiesést jelent a költségvetésben, és nem esett szó arról, hogy miből lehetne ezeket a lyukakat betömni.

A frakcióülésről távozó képviselők elmondása szerint Orbán Viktor alig fél órát beszélt az ülésen. A miniszterelnök arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a költségvetési kereteket nincs mód tágítani, a büdzsét nem lehet szétbombázni módosítókkal, mert nagyon kevés a mozgástér. Több képviselő egybehangzó állítása szerint a fenti javaslatok, amelyeket Rogán Antal úgy tüntet fel, mintha azok a frakciótól származnának, valójában nem is az ő kezdeményezéseik, hanem kommunikációs szempontból "előre le volt játszva, hogy látszólag a képviselő-csoport karolja majd fel ezen rétegek ügyét".

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn délután azt mondta: megegyeztek, hogy a két kormánypárt frakcióvezetője a jövő szerdán egyeztetést tart Matolcsy Györggyel a javasaltokról.