Orbán megvizsgálná az egyházi kézbe adott iskolák ügyét

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a kormány azt szeretné, ha az egyházak csak annyi intézmény fenntartását vállalnák, amekkora a tényleges támogatottságuk az országban.
Vágólapra másolva!

Kormányzati javaslat készül arról, hogy egy egyház ne vállalhassa jóval több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozóban arra a felvetésre válaszolva, hogy a Hit Gyülekezete egyre több iskolát vesz át.

A kormányfő kijelentette, az egyházak által működtetett intézmények ügyét nem tekinti sem ideológiai, sem vallási kérdésnek. Mint mondta, a szociális és az oktatási ügyekért felelős miniszter, Balog Zoltán és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közös javaslatot készít az arányosság érdekében, vagyis hogy egy egyház ne vállaljon jelentősen több intézményt annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban, ellenkező esetben ugyanis az adott felekezet hitéletben elfoglalt szerepe és a hitélet alapján nyújtott szolgáltatások mértéke elválik egymástól.


"Arányosságot és mértéktartást kell majd szem előtt tartani" - hangsúlyozta Orbán Viktor. Közölte, mindezt egy szabály fogja rögzíteni, és így nem kell attól tartani, hogy egy-egy kisebb befolyással rendelkező egyház a tényleges szellemi hatása alapján vett súlyához képest sokkal nagyobb arányú intézményfenntartást vállal. "A kettőnek valahogyan kézen fogva kell járnia" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az elmúlt hónapokban sorra vállalták át az önkormányzatoktól különböző egyházak az iskolák működtetését. A polgármesterek nem vallásos meggyőződésből keresték meg az egyházakat, hanem mert tartanak az iskolák jövő januári kötelező állami kézbe adásától. A Hit Gyülekezete például Hajdúsámsonon és Ajkán vett át iskolákat, de a baptisták és más egyházak is több iskolát átvállaltak.