Emberölés miatt nyomoznak a Hajógyári-szigetről eltűnt fiú ügyében

Vágólapra másolva!
Külön nyomozó csoport vizsgálja a Hajógyári-szigeten történt három haláleset és egy eltűnés ügyét, két esetben emberölés miatt indítottak nyomozást. A hatfős csoport három hete állt fel, egyelőre nincs gyanúsított az ügyben.
Vágólapra másolva!

Egy hatfős külön nyomozócsoport vizsgálja a Hajógyári-szigeten és környékén történt három halálesetet és egy eltűnési ügyet; két esetben emberölés miatt zajlik az eljárás, gyanúsított még nincs - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

A rendőrségi főtiszteket is érintő vesztegetési botrány mellékszálaként indított nyomozás során az egyik emberölési ügyben azt vizsgálják, miért és hogyan tűnt el tavaly december 3-án a szigetről egy 21 éves férfi, akinek a holttestét másnap találták meg a Dunában. A másik ügy hat évre nyúlik vissza: 2006 februárjában Strehó Gergő tűnt el nyomtalanul, őt az előző este szintén a Hajógyári-szigeten láttak utoljára, és azóta nem adott életjelet magáról. A dandártábornok közlése szerint korábban közigazgatási eljárás folyt ezekben az esetekben, de most emberölés miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen, így a rendőrségnek sokkal nagyobb lehetőségei vannak a nyomozás kiterjesztésére.

A másik két ügyben nem indul nyomozás

Az ORFK szóvivője megjegyezte: a másik két, halállal végződött ügyben feltehetően nem indul nyomozás. Az egyik esetben kizárható az idegenkezűség: a 2010. augusztusi eset adatai alapján az látszik, hogy egy fiatalember a Sziget rendezvényére szeretett volna bejutni, de kiesett a csónakból, és meghalt. A másik, szintén 2006-os haláleset pedig annak a férfinak az ügye, akinek a holttestét az eltűnése után hetekkel találták meg a Dunában, a Bem rakpartnál; úgy tűnik, ez esetben sem történt bűncselekmény.

Garamvölgyi László közölte, hogy ezekben az ügyekben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztályán egy hatfős külön nyomozó csoportot állítottak fel, amely kizárólag ezekkel az ügyekkel foglalkozik, de a három hete zajló nyomozás során gyanúsított még nem került a látókörükbe.

Nem a rendőrségtől tudták meg, hogy razzia lesz

Arra a felvetésre, hogy a múlt szombat éjjel a Hajógyári-szigeten és Budapest belvárosában 13 szórakozóhelyen a rendőrség, a katasztrófavédelem, az adóhatóság, a bevándorlási hivatal, a tisztiorvosi szolgálat és a munkaügyi hivatal közös ellenőrző razziát tartott, de azokon - a rendőrség hivatalos közlése szerint bizonyítottan - már várták a hatóság munkatársainak érkezését, a szóvivő azt mondta: biztos, hogy az ellenőrzés elrendeléséről nem a rendőrségtől szivárgott ki az információ.

Hangsúlyozta: a mostani, Hatala József országos rendőrfőkapitány által elrendelt akcióhoz hasonló intézkedéseket a rendőrség korábban is tartott, így a mostani akció nincs összefüggésben a korrupciós üggyel, és a rendőrség a jövőben is több hasonló razziát fog tartani.

Garamvölgyi László ezzel a kijelentésével cáfolta azokat az információkat is, miszerint a 13 szórakozóhelyen tartott razziával a rendőrség belső elhárítása, a Nemzeti Védelmi Szolgálat próbálta volna kiszűrni azokat a rendőröket, akik kiszivárogtatják a bizalmas információkat. Megjegyezte, három héttel a nyomozás megindítása után - az ésszerűség alapján is - számítani lehetne egy hasonló ellenőrzésre.

Hatan előzetesben

A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban várják a tárgyalás megkezdését.

Korábbi tájékoztatások szerint a főügyészség a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján az idén február óta nyomoz vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének a gyanúja miatt.