Vágólapra másolva!
Hódmezővásárhely önkormányzat a többszöri felszólítás ellenére sem fizette ki a százmillió forintot is meghaladó tartozását, ezért felmondták a szerződést - állítja a város eddig hőszolgáltatója. Az önkormányzat szerint azonban nem tartoznak, a céggel pedig már egy éve felmondták a szerződést, mert a jegyző állítása szerint az E-Star szerződést szegett.
Vágólapra másolva!

Az E-Star Alternatív Nyrt. rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és több más önkormányzattal is így jár el - közölte a társaság a BÉT honlapján. A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka az, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Star irányába, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás, illetve egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot.

A rendkívüli felmondás következtében az E-Star a földgázt július 1-jétől nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeiben, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább, és a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti az önkormányzattal szemben, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán (szolgáltatási díj és hődíj) felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot.

A közlemény szerint a cég 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez. A szolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében a szerződéses követelések érvényesítésére feljogosító inkasszójogot az E-Star érvényesíti.

A hódmezővásárhelyi jegyző azonban vitatja a E-Star állításait. Az [origo]-hoz is eljuttatott levelében azt írja, hogy az önkormányzat 2011. szeptember 2-ig állt szerződéses jogviszonyban a cég jogelődjével, és a város a szerződés megszűntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette. Hódmezővásárhely önkormányzata ezt követően, közel egy éve saját maga szerzi be a távfűtésben elfogyasztott gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja, tehát 2011 szeptemberétől semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe a cégtől - olvasható a jegyző levelében.

A levélben a jegyző azt is megemlíti, hogy a céggel azért mondták fel a szerződést, mert az súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított. Hódmezővásárhely önkormányzata ezt követően, közel egy éve saját maga szerzi be a távfűtésben elfogyasztott gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja, tehát 2011 szeptemberétől semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe a cégtől - közölte a jegyző. "A szerződés jogszerű felmondása és az ügyben indult büntetőeljárás ellenére a cég továbbra is számlát állít ki a városnak, amely mögött azonban nincs semmilyen szolgáltatás, vagy teljesítés. Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat a jövőben sem fog teljesíteni, sem az E-Star, sem más cég részére" - olvasható a levélben.

Soós Csaba, az E-Star elnök-vezérigazgatója az [origo] kérdésére elmondta, hogy a cég nem távhőt szolgáltatott Hódmezővásárhelynek, hanem több intézményben is kazánházak vannak, ezekbe vásárol gázt a cég. "Mintegy tizenkét intézménynek, köztük óvodáknak, iskoláknak vásárolunk földgázt, ezeken a számlákon halmozódott fel a százmillió forintos tartozás az elmúlt egy évben" - mondta Soós Csaba. A vezérigazgató elmondta, hogy nem tudnak arról a büntetőeljárásról, amelyről a hódmezővásárhelyi jegyző a levelében írt. "Többször próbáltunk egyeztetni a hódmezővásárhelyi önkormányzattal, mindeddig sikertelenül" - mondta a vezérigazgató.

Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense az [origo]-nak azt mondta, a jegyző délután sajtótájékoztatót tart a témában.