Milliárdokért mossa le a kormány az MSZP bűneit

minisztériumok tanácsadói szerződései, orbán viktor egy századvég által szervezett konferencián beszél
Vágólapra másolva!
Több mint négymilliárd forintért foglalkoztat tanácsadókat a kormány az [origo] összesítése szerint. A legtöbb tanácsadót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alkalmazza, de a legtöbbet az egész kormány nevében szerződő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fizet tanácsokért. A legtöbb külsős szakember abban segít, hogy a kormány döntései jó színben tűnjenek fel itthon és külföldön, de lovas és biciklis ügyekben is tanácsra szorulnak a minisztériumok.
Vágólapra másolva!

"A tanácsadói szerződéseket, amelyek mögött nincs tényleges munka, megszüntetjük, és a kifizetett pénzt is visszavesszük" - mondta Orbán Viktor még a választási győzelme után, 2010 áprilisában. A Bajnai- és a Gyurcsány-kormány által kötött tanácsadói szerződésekről nem találtunk összesítést, viszont a kormányváltás után az elszámoltatással megbízott kormánybiztos, Papcsák Ferenc azt mondta, összesítéseik szerint 2002 és 2008 között kilencmilliárd forintot fizettek ki tanácsadói szerződésekre. A korábbi kormányok és állami cégek körül elburjánzó tanácsadói szerződések gyakorlata ellen kikelő Orbán azt ígérte, az ő kormányában más lesz a gyakorlat.

Bár korábban már megírtuk, hogy Matolcsy György gazdasági miniszter tavaly szeptember elején egy kihelyezett kormányülés sajtótájékoztatóján Orbán Viktor mellett állva jelentette be, hogy beszerzési stopot rendelnek el az államigazgatásban - többek között a "szellemi alkotásokra" is, ezek közé tartoznak a különböző külsős tanácsadói, szakértői szerződések is. A miniszter akkor a döntést azzal indokolta, hogy részben az ebből származó megtakarítással akarják betömni a költségvetési lyukat.

A beszerzési stopot azonban akkor nem vették túl komolyan, ugyanis az erről szóló kormányhatározat megjelenése előtt - de már Matolcsy bejelentése után - szakpolitikai tanácsadásra vonatkozó közbeszerzési pályázatot írtak ki, amelynek eredményeként a Századvég összesen 3,1 milliárd forintos szerződést kapott. Idén februárban a kormány - hogy tartani tudja a hiánycélt - újabb beszerzési tilalmat rendelt el a 2012-es és a 2013-as költségvetési időszakra, ám ebben már nem szerepeltek az úgynevezett szellemi alkotások, csak a bútorok, a gépkocsik, a telefonok és az informatikai eszközök.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendszeresen közzéteszi a szerződéseinek listáját a kormány honlapján, a legfrissebbet a múlt héten publikálták. Ebből kiderül, hogy több olyan tanácsadói szerződés is van, amit a beszerzési tilalom után kötöttek meg. A KIM szerződéseinek apropóján az [origo] minden minisztériumtól elkérte és összesítette a minisztériumok érvényben lévő tanácsadói szerződéseit. Számításaink szerint a kormány összesen 4,3 milliárd forintért használ külső tanácsadókat igen szerteágazó feladatokra: a szakértők a lovas sporttól kezdve a biciklizésen át a kommunikációig segítik a kormány munkáját.

Az összeg nagy részén két minisztérium, az egész kormánynak dolgozó cégekkel szerződő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a KIM használja fel, a kisebb minisztériumoknak a jelek szerint nincs nagy szükségük külsős tanácsokra.

Központosított tanácsadás

Kiemelt helyzetben van Németh Lászlóné tárcája, mivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felelős a központi kormányzati közbeszerzések ellenőrzéséért és felügyeletéért, így ők azok, akik az összes tárcát érintő közbeszerzés technikai lebonyolítását végzik.

A Századvég idén januárban 3,1 milliárd forintos keretösszegű tanácsadói szerződést kötött a kormánnyal - az NFM koordinálásában. Az idén februárban kiegészített, eredetileg tavaly decemberben kötött tanácsadói-szakértői szerződés szerint a Századvég-csoportnak 2014 végéig szakpolitikai tanulmányokat kell készítenie és tanácsokat kell adnia például a nemzetközi gazdaságfejlesztéssel, a foglalkoztatáspolitikával, a közigazgatással, a vagyongazdálkodással és az európai uniós támogatások elosztásával kapcsolatban, valamint tanulmányokat kell írnia egyebek mellett szociál-, média- és kultúrpolitikáról. A minisztérium többször is hangsúlyozta a szerződés megkötése óta, hogy a 3,1 milliárd forint keretösszeg, nem biztos, hogy fel fogják használni az egészet.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Orbán Viktor a Századvég Alapítvány által szervezett konferencián beszél május végén

A minisztérium úgynevezett igazgatási kötelezettségvállalása keretében kötött tanácsadói szerződései nem kiugróak a többi tárcához képest. Az NFM összesen nem sokkal több, mint 10 millió forintot költött külső segítőkre, a legnagyobb értékű szerződés egy 4,32 millió forintos, amelyben egy szakértő hulladékgazdálkodási kérdésekben ad tanácsot a fejlesztési tárcának.

A KIM külföldieknek is fizet

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az [origo] számításai szerint idén összesen 743 millió forint értékben kötött tanácsadói vagy kutatási szerződéseket, ezekből a külföldi PR-cégekkel kötött megbízások összege 488 millió forint. A legmagasabb értékű szerződést nem magyar partnerrel kötötte a minisztérium. A neves angol PR-tanácsadók tulajdonában álló Project Associates nevű vállalatot 570 000 angol fontért, azaz körülbelül 206 millió forintért bízták meg azért, hogy segítsék Magyarország gazdasági és politikai pozicionálását, növeljék az ország befektetői vonzerejét.

A brit cég mellett öt másik külföldi stratégiai kommunikációs tanácsadással foglalkozó vállalat is segít javítani hazánk nemzetközi megítélését. A francia CF Conseil 132 000 euróért (körülbelül 38 millió forint), a német Dimap Communications 484 000 euróért (körülbelül 141 millió forint), míg az amerikai Rasky Baerlein Strategic Communications 450 000 dollárért (körülbelül 103 millió forint) lát el kommunikációs kutatási és tanácsadási feladatokat. A KIM szerint azért volt szükség a százmilliós kommunikációs tanácsadói-kutatói megbízásokra, mert "a szocialisták és holdudvaruk lejárató hadjáratot gerjesztettek az ország ellen".

A kormány kommunikációját a külföldiek mellett magyar tanácsadók is segítik: Kiszelly Zoltán politológus cége, a Gótikus Ház Kft. 1,5 millió forintért segédkezik a nemzetközi kommunikációban a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár mellett. A KIM-en belül egészen a júniusi kormányátalakításig egy egész államtitkárság dolgozott a kormányzat kommunikációján Kovács Zoltán államtitkár vezetésével.

A kommunikáció kialakításában ad tanácsokat a KIM-nek Balatoni Monika is, akitől ezen túl azt várják, hogy az évi közel tízmillió forintos megbízási díjért a meghatározó értelmiséggel tartsa a kapcsolatot, és bizonyos kérdésekben akár a kormányprogramhoz is hozzászóljon. Balatoni Monika szerződésével márciusban már külön cikkben foglalkoztunk, a KIM akkor a kérdésünkre egy konkrét munkáját nevezte meg: tanácsokat adott a gyermekbarát igazságszolgáltatás fontosságát hangsúlyozó kampányban.

A KIM fizetett tanácsadót szerződtetett több olyan miniszterelnöki megbízott mellé is, akik egyébként díjazás nélkül vállalták, hogy tanácsot adnak a miniszterelnöknek és a kormánynak bizonyos kérdésekben. A Videoton futballcsapat tulajdonosa, Garancsi István például a természetjáró és kerékpáros turizmus fellendítésén dolgozik. Munkáját április óta egy tanácsadó is segíti, aki egy év alatt 3,2 millió forintot kap a KIM-től. A Nemzeti Lovas Stratégiáért felelős miniszterelnöki megbízottnak, Horváth Lászlónak 6,8 millió forintért ad tanácsokat ebben az évben egy egyéni vállalkozó.

A Miniszterelnökségnél a méret lényeg

A Miniszterelnökség eddig egyetlen - de a tárcák között a legmagasabb értékű - tanácsadói szerződést kötött: a Young & Partners Kft. 314 millió forintért segít PR-feladatokban a kormányzatnak. A stratégiai kommunikációs tanácsadással, rendezvényszervezéssel és PR-ral foglalkozó cég tulajdonos-ügyvezetője Kuna Tibor, aki 2003 és 2008 között, a cég alapítása előtt a Fidesz-frakció kabinettitkára volt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium május végén közölte aktuális szerződéseinek listáját. Számításaink szerint 50 millió forint értékben bíztak meg különböző tanácsadói feladatok ellátásával magánszemélyeket, valamint cégeket. A legmagasabb értékű köztük a Csanády és Csanády Kft.-vel kötött vállalkozási szerződés, amelynek keretében a cég egy EU-s pályázatban segédkezik a tárcának.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idén nem kötött tanácsadói szerződéseket, de a Pintér Sándor vezette belügyi tárca sem szórja a pénzt tanácsadókra. Mindössze három szakembert foglalkoztatnak, ők a közfoglalkoztatási programokban segítenek a minisztériumnak összesen 10,5 millió forintért.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint csak jogi tanácsadásra költöttek el néhány tízezer forintot, amúgy nem vettek igénybe más jellegű tanácsadói szolgáltatást. Hende Csaba minisztériuma sem költ túl sokat tanácsadásra: a honvédelmi tárca csupán két magánszeméllyel kötött szakértői és tanácsadói szerződést 5, illetve 5,4 millió forint értékben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerkesztőségünknek küldött listája alapján, összesen mintegy 60 millió forint értékben bízott meg különböző külsős tanácsadókat. A legnagyobb tétel, az Oppenheim Ügyvédi Iroda kétszer 25 millió forintos szerződése. Az ügyvédi iroda az államosításhoz kapcsolódó jogi ügyekben segít Matolcsy György tárcájának.